Američané mají v Sýrii další problém. Zbrojaři se zaradují

06.12.2015 6:00

Americké letectvo dosud při bombardování islamistických cílů v Sýrii a Iráku použilo více než 20 000 raket a bomb, informovala armáda. Operace trvá již 15 měsíců, munice ve skladech začíná postupně docházet a objevily se první výzvy po navýšení jak financování, tak i výroby zbraní, uvedla americká CNN.

Američané mají v Sýrii další problém. Zbrojaři se zaradují
Foto: M.Kutilová
Popisek: Kurdské město Kobaní v Sýrii navštívila válečná novínářka M. Kutilová

Vzhledem k tomu, že Spojené státy v posledních týdnech operaci proti islamistům ještě vystupňovaly, letectvo nyní využívá „munici rychleji, než ji stíháme doplnit,“ uvedl armádní velitel Mark Welsh. „(Bombardéry) B-1 shazují rekordní množství bomb. (Stíhací letouny) F-15 jsou také zapojeny do boje, protože dokážou využít širokou škálu zbraní a navíc velmi flexibilně. Potřebujeme, aby fungovalo financování, abychom byli připravení na dlouhý boj,“ dodal Welsh.

Oznámení americké armády přichází v době, kdy narůstá kritika ze strany republikánských kandidátů na prezidenta, že Obamova administrativa je v boji proti islamistům příliš mírná a že Spojené státy by měly proti radikálům z Islámského státu vést mnohem agresivnější boj.

Podle nejnovějších údajů pálili američtí piloti za prvních deset měsíců letošního roku na islamistické cíle během méně než poloviny téměř 18 000 uskutečněných letů. V roce 2014 přitom zbraně použili jen ve třetině letů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…