Američané měli jedno "zlaté pravidlo", ale Obama na něj prý kašle. A doplatí na to celý svět

08.11.2015 12:59

Někdejší český vyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta varuje jednu z velmocí, že si v Sýrii vyláme zuby. Nemá však na mysli Rusko, kterému mnozí prorokují, že se Sýrie stane pro ruského prezidenta Putina novým Afghánistánem. Ukazuje na Spojené státy, neboť v Sýrii vidí určitou paralelu s Vietnamem. Americký prezident Obama by si prý měl co nejrychleji vzpomenout na jedno zlaté pravidlo.

Američané měli jedno "zlaté pravidlo", ale Obama na něj prý kašle. A doplatí na to celý svět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Boje mezi Spojenými státy a Ruskem se podle autora textu uveřejněného na serveru První zprávy.cz přesunuly z Ukrajiny do Sýrie. Z počátku se to zdálo bezpečnější. Jenže jen do chvíle, než do Sýrie dorazily ruské a americké pozemní síly. I prezident USA Obama totiž poslal do této země speciální jednotky, ačkoli sliboval, že noha amerického vojáka nevstoupí na syrskou půdu.

Vzpomeňme si, že podobně to vypadalo i v šedesátých letech minulého století ve Vietnamu. Prezident J. F. Kennedy poslal na jih Vietnamu vojenské poradce, ale brzy seznal, že to nestačilo, takže poslal i pozemní síly. Na straně vietnamských komunistů stáli i Rusové a víme, jak to nakonec dopadlo. Kennedy byl prezidentem Demokratické strany a jeho nástupci z této strany se drží zlatého pravidla – posílají do válek jen vzdušné síly. Stačí se podívat na počínání Billa Clintona v Srbsku v roce 1999.

Celý komentář najdete zde

„Oficiálně sice jde oběma hlavním aktérům o boj proti mezinárodnímu terorismu, zejména proti tzv. Islámskému státu, ve skutečnosti však se hraje o to, zda v Sýrii bude v budoucnosti sekulární či islamistický režim. Připadá mi, že Američané jsou v tomto ohledu zcela ve vleku svých spojenců (Saúdské Arábie a Turecka), takže pomáhají islamistům, zatímco Rusové se snaží udržet sekulární charakter posledního významného neislamistického státu v regionu. Zdá se, že nebudou trvat na udržení prezidenta Asada,“ píše Bašta.

Rusové ovšem spoluprací se státní mocí šetří značné náklady a jejich vojenské zásahy jsou efektivní. To se o Spojených státech říci nedá. Američané vynakládají nemalé prostředky na vycvičení „umírněných islamistů“, ale ti často přecházejí na stranu nepřátel, na stranu Islámského státu. Obama by si proto raději měl rychle vzpomenout na „zlaté pravidlo demokratů“ zmíněné Baštou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…