Američané, prosím neodcházejte. Novinář vzpomíná na akci Havla, Vondry a Schwarzenberga a varuje před ohýbáním hřbetu před Putinem

25.10.2014 9:38

Česku údajně hrozí, že budeme vnímáni jako ti, kteří poklonkují před Putinem, a mohli bychom se údajně jevit i jako ti, co nechtějí být v NATO. V dnešních Lidových novinách o tom píše Petr Janoušek a připomíná „prorocký“ otevřený dopis Baracku Obamovi. Podepsali jej lidé jako třeba Václav Havel, Alexandr Vondra či Karel Schwarzenberg. Upozorňovali v něm na asertivní politiku Ruska a varovali před novými lídry, kteří už nemají autentickou zkušenost a razí „realističtější“ politiku.

Američané, prosím neodcházejte. Novinář vzpomíná na akci Havla, Vondry a Schwarzenberga a varuje před ohýbáním hřbetu před Putinem
Foto: Daniela Černá
Popisek: Dny NATO v Ostravě. Promluvil i prezident Miloš Zeman

Redaktor Lidových novin Petr Janoušek na názorové straně deníku píše, že hrozí, že Američané budou mít Čechy za národ, jenž před Putinem ohýbá záda. V úvodu svého textu připomíná dnes až prorocký otevřený dopis, který v roce 2009 napsala skupina intelektuálů a bývalých politiků východní a střední Evropy americkému prezidentovi Baracku Obamovi. Nabádala ho, aby stále považoval postkomunistické země za prioritu americké zahraniční politiky.

Obamův reset vztahů s Ruskem podle komentátora byl neúspěšný. „Současnou vládu USA je navíc možné vinit z toho, že `odpískala` Bushovu protiraketovou obranu, která by na české území natrvalo přivedla americké vojáky, což by jistě bylo strategicky mimořádně zásadní, jak se bude chovat současná garnitura českých politiků. A v tomto ohledu je situace zatím mimořádně tristní,“ soudí komentátor.

„Pokud jsme si doteď mohli myslet, že české debaty o směřování zahraniční politiky jsou pod rozlišovací schopností Američanů, tak jsme se šeredně mýlili,“ tvrdí v LN Janoušek.

Jako důkaz uvádí postřehy renomovaného komentátora významného listu The Washigton Post Jacksona Diehla. V textu s názvem Východní Evropané se klaní Putinově moci, prý popsal hned několik různých „úklon“, kterých se politické špičky v našem regionu dopustily. Nejenže si všiml, jak slovenský premiér Fico přirovnal umístění vojsk NATO ve své zemi k invazi států Varšavské smlouvy, všimnul si i údajných tanečků české vlády kolem protiruských sankcí. „Diehlova slova nejde lehce odmítnout tvrzením, že jde jen o jednoho novináře. Změnil se totiž celý diskurs,“ upozorňuje autor textu v LN.

Objevila se nová generace lídrů...

Česko bylo považováno za dobrého spojence USA a bylo i spolehlivým aliančním členem, míní komentátor a dodává, že nikde není psáno, že tomu tak bude navždy. Tady Janoušek opět připomíná signatáře dopisu Baracku Obamovi.  Ti totiž upozornili na to, že v tuto chvíli se vytrácejí z politiky atlanticky orientovaní lidé, kteří měli autentickou zkušenost.

„Signatáři před lety varovali, že se ve střední a východní Evropě objevuje nová generace lídrů, která nepamatuje, jak Washington celému regionu pomáhal s budováním demokracie, čehož výsledkem bylo členství v NATO a EU. Hovořili o tom, že tito lídři razí také více `realistickou` politiku. Takovou, která by třeba v 90. letech nevedla ke členství v NATO a dnešní sjednocená, svobodná a v míru žijící Evropa by byla jen vzdáleným snem,“ píše Janoušek.

Podle něj je smutné, že čeští politici zavdávají příčinu k článkům, jako je ten Diehlův. Důležitý je prý výsledný nelichotivý dojem. „Copak je naším cílem, aby si nějaký nepříliš znalý Američan – třeba z Iowy – myslel, že to Československo v NATO být nechce?“ uzavírá komentář s názvem Ami (don´t) go home Petr Janoušek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…