Američané, teď se do války s Ruskem vážně nepouštějte. Poměr sil je pro vás nejzoufalejší od roku 1945, a říká to váš vlastní generál

17.08.2015 17:39

Internetový server The Daily Beast informuje o obavách panujících v americké armádě z případně vojenské konfrontace s Ruskem. Dva nejmenovaní vysocí úředníci z ministerstva obrany přiznávají, že by něco podobného mohlo být pro Američany příliš velké sousto. Další experti zase upozorňují na přílišné krácení amerického vojenského rozpočtu.

Američané, teď se do války s Ruskem vážně nepouštějte. Poměr sil je pro vás nejzoufalejší od roku 1945, a říká to váš vlastní generál
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

Podle mnohých odborníků zanechalo patnáct let boje proti terorismu americké pozemní jednotky v nepříliš dobré kondici. „Čelit nepříteli takového kalibru, jakým je Rusko, by proto bylo velmi obtížné. Mohli bychom tedy Rusy nyní porazit? Možná ano, ale museli bychom do takové války vrhnout vše, co máme k dispozici. Tvrdím tedy, že nejsme zdaleka připraveni tak, jak bychom chtěli,“ cituje americký server jednoho z úředníků ministerstva obrany. Druhý z úředníků potvrzuje, že konflikty v Iráku a Afghánistánu značeně omezily možnosti Spojených států zasahovat v dalších globálních konfliktech.

V posledních měsících se ve Washingtonu mluví o „existenciální hrozbě“, kterou pro Spojené státy představuje Rusko. Předpokládá se, že Moskva má k dispozici asi 4000 jaderných hlavic. Ale ani v samotném Pentagonu podle Daily Beast nepanuje shoda nad tím, jaká hrozba se v tomto ohledu skrývá. „Válka mezi Ruskem a NATO je ve skutečnosti jen velmi málo pravděpodobný scénář. Když pomíjím drtivou reakci druhé strany, tak značnou roli hraje stárnutí ruských vojenských zařízení a problémy s logistikou. Zkrátka a dobře, pravděpodobnost přímého konfliktu s Putinem se blíží nule. Ovšem vzhledem k Putinovým krokům v zahraniční politice se pravděpodobnost něčeho podobného přece jenom zvyšuje,“ tvrdí zdroj z ministerstva obrany.

Americká armáda má údajně oproti té ruské v mnoha směrech navrch. Většina těchto výhod je však v případě války s Ruskem značně omezena. „Proti Rusku nemůžeme brát v úvahu leteckou převahu, která pro nás byla v konfliktech po 11. září 2001 samozřejmostí. Museli bychom totiž stáhnout veškeré tyto síly ze zbytku světa. Jejich schopnost uspět v tomto typu boje by tak byla snížena. Jsme schopni vést letecké údery i proti Rusku, ale současný stav amerických vzdušných sil z toho rozhodně předem nedělá jasnou záležitost,“ tvrdí jeden z úředníků. V červnu se konala čtyři klíčová cvičení americké armády a jejích spojenců v Evropě. Nasazeno bylo 15 000 vojáků z 19 členských zemí NATO. Na jaře ovšem Rusko provedlo cvičení za účasti 80 000 vojáků.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Armádní generál Raymond Odierno na setkání s novináři připustil, že společná cvičení odhalila mnoho závažných problémů v případě války s Ruskem. „V prvé řadě se jedná o zásobování. Ve východní Evropě mají jiný rozchod železnice, než je běžný v západní Evropě. Dodávky zbraní, vojenského a lidského materiálu na východ by se tak značně ztížily. Navíc jen asi třetina z brigád americké armády je dostatečně vycvičena pro boj s Ruskem. Potřebovali bychom se přitom dostat na 60 %. Bohužel nevěřím tomu, že bychom toho byli v nejbližších letech schopni,“ cituje Daily Beast vyjádření vysokého amerického generála a připomíná, že v době studené války bylo v Evropě nasazeno až 250 000 amerických vojáků. Po první válce v Perském zálivu se tento stav snížil na 91 000 a dnes je to jen 31 000.

Podle Lawrence Korba, který působí ve Centru pro americký pokrok s vazbami na Bílý dům, tvrdí, že by armáda měla využít ruské agresivní politiky ve svůj prospěch. „Věřím, že se díky tomu podaří navýšit rozpočet. Samotná cvičení bych ovšem nepřeceňoval. Ta ruská jsou pompézní, ale Rusko má na obranu stále jen 60 miliard dolarů, a my desetkrát víc. Máme navíc mnohem modernější zbraňové systémy a Rusko také čelí problémům v důsledku sankcí a poklesu hodnoty rublu. Americká pozemní armáda se nemusí obávat Ruska, stejně jako se námořnictvo neobává Číny. Jde jen o to, udržet rozpočet na dostačující úrovni,“ říká Korb. Bývalý velitel americké armády v Evropě Mark Hertling zase tvrdí, že ruská hrozba existovala ještě před dohadováním se o rozpočtu.

„Už před pěti lety jsme současný vývoj předvídali a upozorňovali na něj. Úředníci z Washingtonu nás ovšem odbývali s tím, že jsme uvízli ve studené válce. Nikdo nás tehdy neposlouchal. A to je důsledek nedůvěry mezi vládou a armádou. My jsme přitom pečlivě sledovali kroky Rusů a věděli jsme, že neustále navyšují rozpočet na obranu. Stejně jako pracovali na vývoji nových systémů. Neustále se chovali agresivně a provokovali. Přesto, že my jsme se s nimi snažili spolupracovat,“ stěžuje si Hertling. Za poslední roky se snížil počet vojáků americké armády o 80 000. V případě pozemní armády počet vojáků klesl ze 450 na 420 000, což je nejméně od konce druhé světové války. „Takový trend považuji za nebezpečný. Neúprosné rozpočtové krácení naši připravenost čelit útoku nepřítele snižuje na nepřípustnou úroveň,“ říká generál Odierno.

Jak již bylo zmíněno, v letošním roce se konalo na evropském kontinentu mnoho vojenských cvičení, jejichž cílem je odradit druhou stranu od započetí agrese. Podle londýnského think tanku European Leadership Network je však jejich účinek spíš opačný. „Rusko se připravuje na konflikt s NATO a Severoatlantická aliance se zase připravuje na případnou konfrontaci s Ruskem. Nechceme snad naznačit, že se obě strany již rozhodly jít do otevřené války či že je tato válka nevyhnutelná, ale konaná cvičení současné napětí viditelně zvyšují,“ cituje Daily Beast nedávno uveřejněnou zprávu.

reklama

autor: pro

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…