Američanům se to najednou hroutí, popisuje podrobně situaci profesor z USA

18.06.2014 12:51

Armáda iráckého loutkového režimu se náhle zhroutila. Je to výstraha pro další loutkové státy v muslimském světě. Varuje také před možností, že by malá armáda mohla ovládnout polovinu světového vývozu ropy. Napsal to americký profesor Jack D. Douglas, jehož článek přeložil server Střípkyzesvěta.cz.

Američanům se to najednou hroutí, popisuje podrobně situaci profesor z USA
Foto: Archiv
Popisek: Irák

Profesor Douglas je emeritním členem katedry sociologie na Uniersity of California v San Diegu. „Náhlé zhroucení velké irácké armády loutkového bagdádského režimu, vybudované Spojenými státy, je parádní výstrahou, jak dopadnou jejich ostatní loutkové státy v muslimském světě,“ napsal.

Když mluví o loutkových režimech, myslí tím třeba Afghánistán, Egypt, Pákistán, Libyi, Saúdskou Arábii, Kuvajt nebo Bahrajn.

„Válka Spojených států proti islámu, zahájená zničením Afghánistánu a Iráku před třinácti lety, vedla k náhlé, dalekosáhlé a skryté transformaci muslimského světa,“ upozorňuje profesor. Z bývalého spojence USA se stal zarytý nepřítel. Tento svět se stal ohniskem „rapidně rostoucí svaté války gerilových skupin a stran“.

USA si znepřátelila islámskou populaci už v 50. a 60. letech

Obrat islámského světa proti Spojeným státům ovšem sahá až do 50. a 60. let minulého století. Americká CIA v roce 1953 za pomoci Velké Británie pracovala na svržení íránské demokracie, aby pomohla k vzestupu šáhovi a teroristické tajné policii Savak. V následujících letech dostaly tu samou tvrdou lekci i další země v regionu.

Bývalý prezident George W. Bush pak vyhlásil globální válku „islámské ose zla“ po 11. září 2001. Al-Kájda, zodpovědné za útoky na Světové obchodní centrum, je podle profesora Douglase „převážně saúdská guerillová skupina pobouřená americkou podporou saúdskoarabského policejního státu“.

Malé vojsko nelítostných bojovníků svaté války rozehnalo stotisícové armádní síly

Na hlavní město Iráku nyní táhne „malá armáda nelítostných bojovníků svaté války“. Počty jejích mužů se pohybují maximálně kolem deseti tisíc, a přesto dokázala „vyděsit a rozprášit velké armádní a policejní síly o téměř 100 000 mužích na severu“.

Podle profesora Douglase má totiž podporu sunnitské většiny v daných oblastech. Úprk vládních sil způsobila i náhlá dezerce desetitisíců sunnitských příslušníků armády a policie.

Předstíral bych útok na Bagdád, zatímco bych udeřil na ropné jádro v Saúdské Arábii

Douglas upozorňuje, že bezpečnostní síly v loutkových režimech vypadají impozantně pouze na papíře. Jen do té doby než „na ně nezaútočí homogenní, koordinované, nemilosrdné a efektivní guerillové armády“. Poté berou nohy na ramena a klidně zahazují i špičkovou výzbroj.

Douglas by jako lídr malé armády svaté války předstíral útok na Bagdád, aby udržel šíity na místě. Přitom by udeřil na ropné jádro Saúdské Arábie, kde šíité nenávidí Saúdy. Poslal by tam také síly ze Sýrie přes Jordánsko, aby se spojily s malou invazní armádou. Pokud by došlo k intervenci ze strany Spojených států, obratem by zničil ropné logistické kapacity Saúdské Arábie v Zálivu. Podle profesora by se při splnění takového scénáře mohlo stát, že polovinu světového vývozu ropy by ovládl sunnitský kalifát.

„Sám sunnita nejsem a velení této svaté války, budu-li žádán, se nepodřídím,“ dodal Douglas s nadsázkou.

Celý článek ZDE


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…