Americká Sněmovna reprezentantů ocenila odkaz exprezidenta Havla

12.03.2014 10:08

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu ocenila v úterý odkaz bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla. V rámci rezoluce č. 506 schválila také umístění busty zesnulého politika ve sněmovním křídle budovy Kapitolu vedle dalších osobností.

Americká Sněmovna reprezentantů ocenila odkaz exprezidenta Havla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Rezoluci inicioval předseda sněmovního zahraničního výboru Ed Royce, který Havla označil za „mimořádného člověka". „V době, kdy sledujeme pokračující krizi na Ukrajině, je důležité se zamyslet nad životem člověka, který vyvedl československý lid z vlivu Sovětského svazu a který sehrál klíčovou roli v založení ne jednoho, ale dvou živoucích evropských demokratických států: České republiky a Slovenské republiky," podotkl.

S nápadem umístit kopii už známé busty českoamerického sochaře Lubomíra Janečky přišla americká pobočka Knihovny Václava Havla ve spolupráci mimo jiné s organizací Amerických přátel České republiky. Slavnostně by v budově Kongresu měla být odhalena v listopadu u příležitosti 25. výročí sametové revoluce a třetího výročí Havlova úmrtí.

Po Havlově smrti v prosinci roku 2011 se objevilo mnoho iniciativ k uctění jeho památky. Některé nápady se realizovaly, především pojmenování pražského letiště či některých veřejných prostranství a institucí po Havlovi nejen v Česku, ale i v zahraničí. Havlova busta je například i v sídle Rady Evropy ve Štrasburku.

reklama

autor: dkr, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …