Americká autorka: Putin je jako Hitler. Možná nenapadne NATO, ale Gruzii ano. A víte, proč neútočí na Obamu? Má to jasný význam

01.09.2014 12:42

Významná americká publicistka Kim Zigfeldová se na serveru americanthinker.com pouští do analýzy posledních politických kroků ruského prezidenta Vladimira Putina. Označuje jej za lháře a druhého Hitlera.

Americká autorka: Putin je jako Hitler. Možná nenapadne NATO, ale Gruzii ano. A víte, proč neútočí na Obamu? Má to jasný význam
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karikatura Vladimira Putina

Anketa

Co si myslíte o západních sankcích proti Rusku?

hlasovalo: 41872 lidí

Minulý týden se podle Zigfeldové jasně ukázalo, že bez masivní podpory ze strany Ruska nemají separatisté proti ukrajinské armádě žádnou šanci. „Přestože na nedávném setkání v Minsku Putin tvrdil, že udělá vše pro mírové řešení konfliktu, na pomoc proruským separatistům poslal 15 000 ruských vojáků, 100 tanků a další vojenské vybavení. K tomu můžeme přičíst hordy neuniformovaných žoldáků, kteří provádějí tu nejšpinavější práci. To šokovalo i jinak otrlé Rusy. Aktivistka Lilia Ševcovová např. napsala, že to je začátek agonie, na jejímž konci vidí hromadnou sebevraždu ruského národa. Její kolega Oleg Kozlovskij zase označil ruskou invazi na Ukrajinu za odporný kriminální zločin. Putin a jeho svita by prý měla být postavena před soud,“ přináší Zigfeldová reakce na Putinovu zahraniční politiku. Autorka textu mimo jiné vede blog s názvem La Russophobe a vedle pravidelného publikování o Rusku sbírá materiál pro svoji chystanou knihu o vzniku diktatury v Putinově Rusku.

„Obyčejný Rus jménem Dmitrij Monachov na Twitteru zase napsal: Jsem Rus, ale nejsem ovce a nejsem vrah. Stejně tak nejsem okupant. Stydím se, že je Putin mým prezidentem. V devět hodin ráno se chystám jít protestovat na náměstí proti válce. Za svůj statečný komentář sklidil 3000 souhlasných tweetů. Poté odešel na náměstí, kde byl zatčen. Americká delegátka při OSN Samantha Powerová zase prohlásila, že Rusko naprosto ignoruje mezinárodní právo a představuje vážnou hrozbu pro mír a bezpečnost celého světa. Ruského prezidenta Putina na půdě OSN označila za lháře,“ pokračuje Zigfeldová ve výčtu protiputinovských reakcí.

Anketa

Které mocnosti se nejvíc bojíte ?

9%
77%
0%
3%
hlasovalo: 26761 lidí

„Pokud si myslíte, že taková vlna nevole snad přinutila Putina k sebezpytování, mýlíte se. Ve svých dvou následujících prohlášeních, která nesla nádech blížící se třetí světové války, se nejprve obrátil na separatisty. Ocenil jejich úspěchy na frontě a požádal je, aby otevřeli humanitární koridor pro ustupující ukrajinské jednotky z obklíčení. Podobnost s Hitlerovými kroky v předvečer napadení Československa si povšimlo mnoho pozorovatelů. Svůj druhý projev přednesl na letním táboře a byl adresován zdejší ruské obdobě Hitlerjugend. V průběhu této své řeči hrozil Západu nukleárním holokaustem, pokud se bude pokoušet jej zastavit. Mimo jiné výhrůžně dodal, že by si Západ s Ruskem neměl zahrávat," kritizuje Zigfeldová Putina.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„Putin se ovšem ve dvou věcech osudově přepočítal. Předně až příliš dlouho váhal s posláním pomoci separatistům. Dal tím Porošenkovi možnost světu ukázat, že separatisté jsou bez ruské pomoci odsouzeni k jasné porážce. Kdyby zasáhl dříve, mohl ještě tvrdit, že separatisté by zvítězili tak nebo tak a on chce jenom vše urychlit, aby zabránil většímu krveprolití. Pochybil však a nyní je pro celý svět okupantem. Za druhé Putin podcenil vztah obyvatel jihovýchodní Ukrajiny k jejich domovině. Podle brilantní ruské novinářky Ljudmily Zacharenkové se mnoho původně prorusky naladěných obyvatel Slavjansku po zničení svého města separatisty přidalo na stranu ukrajinské armády,“ je přesvědčena Zigfeldová.

„Jinými slovy, Putin bude na jihovýchodní Ukrajině čelit mnohem obtížnější situaci, než byla ta v Čečensku na začátku tisíciletí. I na jihovýchodní Ukrajině ztrácí podporu obyvatelstva a navíc bude čelit armádě, která bude mít rozsáhlou mezinárodní podporu. V neposlední řadě bude válčit poblíž hranic členských států NATO. Mezitím se od něj odvrátí i samotní Rusové, kteří si ještě velmi dobře pamatují katastrofální následky zmíněné války v Čečensku. Putin podcenil i vlastní ruské obyvatelstvo. To se začíná hlasitě ozývat poté, co se potvrzují zprávy o zmizelých ruských vojácích a utatejných pohřbech těch, kteří patrně zahynuli na ukrajinském území,“ předpovídá Zigfeldová Putinovi chmurnou budoucnost.

Anketa

Kdo napáchal na světě nejvíc zla?

6%
21%
73%
hlasovalo: 15835 lidí

Chybné vyhodnocení událostí na Ukrajině a stejně tak špatná organizace ruského hospodřáství podle Zigfeldové konečně demaskovalo pravou tvář Vladimira Putina. Dlouhá léta si přitom budoval pověst kultivovaného státníka, kterému záleží na dodržování pravidel v oblasti mezinárodního práva. Nyní svět ovšem vidí, že Putin okolí vždy pouze obelhával. „Na případu Ukrajiny se jasně ukazuje, že Putin žádná pravidla a zákony neuznává a nikdy neuznával. Vladimir Putin se tedy ve své podstatě příliš neliší od Adolfa Hitlera," nachází Zigfeldová velmi drsné přirovnání.

„Je třeba říci, že Putin má stále stejnou šanci na úspěch jako Hitler. Stále může doufat, že Západ se nepostaví na obranu obětí jeho agrese. Hitlerovi rovněž nebylo nijak zabráněno v pohlcení Československa. Kdyby se poté vzdal další agrese, nejspíš by Západ své síly nezmobilizoval. Mnozí dnes věří, že pokud Putin úspěšně spolkne Ukrajinu, jeho dalším cílem bude Gruzie a Pobaltí. Ruský politolog blízký Putinovi Vladimir Lukin se v nedávném rozhovoru nechal slyšet, že Putin věnuje jen málo pozornosti Obamovi. Záměrně jej příliš nenapadá, protože by potom mohli republikáni zvítězit ve volbách. Putin potřebuje, aby se příštím prezidentem země stala Hillary Clintonová,“ připomíná zajímavou informaci Zigfeldová.

„Gruzie není na rozdíl od pobaltských států členem NATO. Jestliže se Putin rozhodne vtrhnout do Lotyšska, Estonska či Litvy, bude čelit stejně situaci, jaké čelil Hitler po napadení Polska, tedy otevřené válce. Co když se ale rozhodne Putin anektovat pouze Ukrajinu a Gruzii? Pokud bude Západ na Putinovo počínání dále reagovat pouze sankcemi a nikoli přímou vojenskou akcí, mohl by si Putin podmanit oba dva národy poměrně snadno. Mohla by tím být na rozdíl od chamtivého Hitlera jeho touha po dobývání nadobro ukojena? Nebo si Západ konečně uvědomí, že nemůže umožnit Putinovi obnovit Sovětský svaz bez boje?“ pokládá si Zigfeldová řečnickou otázku.

„Někteří rusofilové jistě budou tvrdit, že srovnávat Putina s Hitlerem je pro ruského prezidenta urážející. Přitom on sám se podobných urážek dopouští, kdy se mu zlíbí. Samotný Putin totiž přirovnal Ukrajinu k nacistickému Německu. V jednom ze svých komentářů tvrdil, že obléhání jihoukrajinských vesnic ukrajinskou armádou mu připomíná události druhé světové války, kdy němečtí fašisté obléhali ruské vesnice," poukazuje Zigfeldová na nevybíravý slovník Vladimira Putina.

„Představte si, jak Hitler označuje Československo za agresora ve druhé světové válce a poznáte sami, do jaké míry Putin převzal jeho způsoby. Putin uvrhl Evropu na pokraj třetí světové války a udělal to ze stejných důvodů jako před ním Hitler. Rovněž Putin věří tomu, že může v rámci své chvástavé a lživé propagandy vytvořit paralelní vesmír, ve kterém je Rusko obětí, nikoliv agresorem,“ uzavírá Zigfeldová svůj komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…