Americká banka vyřadí české dluhopisy z rozvinutých trhů mezi rozvíjející se země

23.02.2017 15:10

Americká banka JPMorgan vyřadí české státní korunové dluhopisy ze svých indexů rozvinutých trhů a zařadí je od dubna mezi dluhopisové indexy rozvíjejících se zemí GBI-EM. Banka ve sdělení klientům podle agentury Reuters uvedla, že toto rozhodnutí přijala poté, co hrubý národní produkt Česka na hlavu zůstal tři roky po sobě pod hranicí vyžadovanou pro rozvinuté trhy. Informoval o tom server iDnes.cz s tím, že podle JPMorgan by měl tento krok posílit poptávku po českých dluhopisech.

Americká banka vyřadí české dluhopisy z rozvinutých trhů mezi rozvíjející se země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Banka řídí světově nejpoužívanější dluhopisové indexy pro rozvíjející se trhy a indexy GBI-EM sledují fondy, které mají ve správě kolem 207 miliard dolarů (5,3 bilionu Kč), uvedl server.

  • Celý text je ZDE

Podle něj vstoupí české korunové dluhopisy do indexů GBI-EM od 28. dubna s váhou 3,3 procenta. V odpovídajícím poměru se pak sníží váhy dluhopisů Polska, Turecka a Jihoafrické republiky, uvedla banka.

V dalších měsících by tento krok měl podle JPMorgan přitáhnout do nákupů českých obligací dodatečné tři až čtyři miliardy dolarů. Odchod českých dluhopisů z indexů pro rozvinuté trhy naproti tomu „žádný výraznější odliv“ peněz od českých bondů znamenat nebude, protože tyto cenné papíry měly v těchto indexech váhu jen 0,17 procenta.

„Co se může na první pohled zdát jako nepříjemnost, je ve skutečnosti příznivou zprávou pro české státní dluhopisy,“ cituje server ekonoma Komerční banky Marka Dřímala. V rámci rozvinutých zemí měly české dluhopisy jen velmi malou váhu, poptávka po nich proto podle Dřímala nebyla velká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…