Americká novinářka Applebaumová: Západ musí ukázat Rusku, že má taky jaderné zbraně

08.04.2015 20:07

Americká novinářka a zároveň manželka polského ministra zahraničí Radosława Sikorského, Anne Applebaumová se v Hospodářských novinách vyjádřila ohledně jaderných zbraní. Applebaumová míní, že jaderné zbraně jsou důležité a ovlivňují mezinárodní politiku, dle ní Západ od pádu Sovětského svazu na jaderné zbraně zapomněl a nejsou pro něj důležité.

Americká novinářka Applebaumová: Západ musí ukázat Rusku, že má taky jaderné zbraně
Foto: wikipedia
Popisek: Anne Elizabeth Applebaum.

Applebaumová si ve svém článku povzdechla nad tím, jak je možné, že „největší a nejsilnější vojenská aliance na světě“, nemůže vojensky pomoci Ukrajině, která se nachází na „zadním dvorku NATO“. Dle ní je Ukrajina jen zemí, která se brání nepříteli, „která se snaží vykročit směrem k demokracii a brání se útoku kleptokratického autoritářského státu“.

Podle Applebaumové nemůže Severoatlantická aliance pomoci vojensky Ukrajině, jelikož Rusko je jadernou velmocí, která „tento fakt neopomene připomínat“. Dle ní zde existují obavy z Putinova blufování, a proto nemůže NATO Ukrajině pomoci. Applebaumová napsala, že je zde malá pravděpodobnost, že „Putin je dostatečný blázen na to, aby zabil miliony lidí.“

Celý komentář Anne Applebaumové ZDE

Anne Applebaumová přirovnala Rusko k Íránu, který dle ní také blufoval s jadernými zbraněmi a získával si tak čas, jelikož se Západ neodhodlal zasáhnout. Podle Applebaumové je íránský režim nebezpečný jak pro občany, tak pro sousední země. „Bez podpory, kterou Írán poskytuje Bašáru Asadovi, by byla krize v Sýrii vyřešena dávno předtím, než začal mít vliv Islámský stát,“ napsala americká novinářka.

Dle Applebaumové je chyba, že Západ zapomíná na svůj jaderný arzenál a nepřipomíná ho. Pakliže se prý chceme cítit bezpečně, měli bychom hovořit o našich jaderných zbraních. „Znovuoživení termínu jaderné zastrašování není až tak špatný nápad,“ napsala ve svém článku americká novinářka Applebaumová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…