Americká socioložka odhalila, kdo jediný vydělal na amerických válkách. A jmenovala firmu Bushova viceprezidenta

19.06.2016 7:25

Uprchlickou krizi nezpůsobily státy, odkud lidé utíkají, ale západní země. Zejména tím, že se podílely na rozpoutání konfliktů na Blízkém východě a v severní Africe. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to uvedla socioložka Saskia Sassenová. Ta vystoupila v sobotu na konferenci reSITE v Praze.

Americká socioložka odhalila, kdo jediný vydělal na amerických válkách. A jmenovala firmu Bushova viceprezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Do Česka přiletělo dalších 23 křesťanských uprchlíků z Iráku. Dočasný domov najdou v Praze Braníku a ve Smilovicích na Frýdecko- Místecku

Sassenová zároveň uvedla, že problémem současnosti je to, že válku není tak snadné ukončit. „Příměří vám nepomůže, pokud je válka asymetrická. Islámský stát nebo Boko Haram jsou nepravidelný nepřítel, který je poháněn hlubokým přesvědčením, že bojuje za dobrou věc, a jeho úhlavním nepřítelem jsou právě západní hegemoni. Ti pak logicky nejsou schopni zajistit mír,“ uvedla.

„Když žijete v zemi, která není stoprocentně soběstačná, tak jste nuceni být v ekonomickém spojení s okolním světem. A když jste takhle propojení, jste součástí globalizace, která nutí lidi migrovat. To je samo o sobě v pořádku. Problém nastává, když se migrace jednotlivců změní v masivní vlnu jako dnes,“ myslí si Sassenová.

Pojem migrace, jak ho zná Západ, není podle jejího názoru v jiných částech světa zdaleka tolik rozšířený. „Po dlouhá staletí lidé nikde nemigrovali v takové míře jako v Evropě. Tady utíkali před válkami z východu na západ a ze západu dál do světa. Třeba o většině asijských zemí nic takového říct nemůžeme,“ říká. Za pravé viníky současné krize vnímá USA, Velkou Británii, Austrálii, Saúdskou Arábii a další země, které začaly nesmyslné války. 

„My, Západ, jsme způsobili nynější uprchlickou krizi. Bombardovali jsme, zabíjeli jsme, stojíme za nepřátelstvím mezi sunnity a šíity, které má za následek další a další konflikty po celém arabském světě. A je opravdu těžko pochopitelné, proč jsme to vlastně udělali, protože to celé prospívá leda tak americkému zbrojnímu průmyslu,“ uvedla. Dokonce řekla, že jedním z důvodů okupování Iráku Američany je výroba většího počtu zbraní. „Třeba společnost Bushova viceprezidenta Richarda Cheyneho vydělala na válce v Iráku miliardy dolarů,“ dodala.

Sassenová je profesorkou Kolumbijské univerzity v New Yorku. Dlouhodobě se věnuje analýze globalizace a masové migrace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…