Generál USA: Hledáme, kde umístit základnu. Prosí nás o to všechny země ve východní Evropě

18.03.2015 9:51

Podle velitele amerických pozemních sil v Evropě, generála Bena Hodgese, nemá Rusko dostatečnou kapacitu k tomu, aby mohlo v současné chvíli provést invazi do Pobaltí. Podobná operace prý připadá v úvahu až za tři nebo čtyři roky.

Generál USA: Hledáme, kde umístit základnu. Prosí nás o to všechny země ve východní Evropě
Foto: NATO
Popisek: Summit NATO

„Dnešní ruská armáda není Rudou armádou z 80. let,“ poznamenal generál Hodges na včerejším setkání s novináři ve Washingtonu. Generál připustil, že ruská armáda v posledních letech prošla modernizačním procesem, ale přesto prý nemá na to, aby ve stejnou dobu operovala na Ukrajině i v Pobaltí. „Myslím, že by toho ruská armáda mohla být schopna tak za tři až čtyři roky. Přesto rozumím tomu, že lidé z Pobaltí, kteří žili pod nadvládou Moskvy po celou studenou válku, si tak jistí nejsou. Je jasné, že když bydlíte na tisíce kilometrů vzdálené Floridě, tak se na věci díváte trochu jinak,“ řekl generál.

Jak konstatuje autor článku Jon Harper, americká armáda ve snaze uklidnit své spojence v NATO provádí rotační vojenská cvičení v Estonsku, Litvě, Lotyšsku a Polsku. V rámci operace Atlantic Resolve je potom plánováno rozšířit cvičení i na území Bulharska a Rumunska. „Početně by mělo jít o 3000 vojáků, 1000 vozidel, z čehož bude 220 bojových vozidel, jako jsou tanky a obrněné transportéry. V současné době se rozhodujeme, kde by měla být umístěna základna pro těžké zbraně a vybavení. Uvažujeme o Německu, ale tato varianta dle mého názoru nemá ze strategického hlediska žádnou velkou hodnotu,“ uvedl generál Hodges.

celý text v angličtině najdete ZDE

Osobně favorizuje variantu, při které by byla tato základna zřízena na území východní Evropy. „To by mělo největší efekt, a navíc si to přeje každá země z tohoto regionu. Od Estonska až po Bulharsko,“ zmínil generál. Dle třetí varianty by se těžké zbraně a zařízení nacházely zároveň v Německu i východní Evropě. Vrchní velitel sil NATO v Evropě generál Philip Breedlove by měl konečné rozhodnutí oznámit do několika týdnů. Zařízení a zbraně by měly podle Hodgese zůstat v Evropě na dobu neurčitou. Americká vláda v posledních týdnech zvažuje, zda má vyzbrojit ukrajinskou armádu. Mezi jinými tuto variantu podporuje i ministr obrany Ash Carter. Generál Hodges k tomuto tématu řekl, že jsou ukrajinští vojáci ve značné nevýhodě v porovnání s ruskými silami. Pro přímé vyzbrojení se však pozitivně nevyjádřil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…