Americké sankce podle Medveděva skončí s Obamou

20.05.2014 11:27

Americké sankce, zavedené proti Rusku po anexi Krymu, podle ruského premiéra Dmitrije Medveděva skončí po odchodu prezidenta Baracka Obamy z Bílého domu. Příští americký prezident by měl vzejít z voleb v roce 2016.

Americké sankce podle Medveděva skončí s Obamou
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

„Neskončí to nijak. Prostě se vymění vláda USA, Obamu vystřídá jiný prezident - a na ty sankce všichni zapomenou. Nikdo tím nic nezíská," řekl Medveděv v televizním rozhovoru. Podle jeho slov Obama mohl projevit „více taktu"; Medveděva, který jako ruský prezident byl Obamovým protihráčem v dobách „restartu" rusko-amerických vztahů, prý šéf Bílého domu některými svými opatřeními rozčaroval a anuloval to užitečné, co pro vzájemné vztahy oba státníci udělali.

Šéf ruské vlády připomněl, že ani v nejhorších dobách studené války, za karibské krize či po sovětském vpádu do Afghánistánu, se sankce proti zákonodárcům nezaváděly a bez ohledu na okolnosti se udržovaly vztahy na nejvyšší úrovni. „Rozhodnutím o sankcích naši partneři, jak Američané, tak Evropané, ničí předivo mezinárodních vztahů. Myslí si, že nám naženou strach?" poznamenal.

Rusko vydrží jakékoli sankce

Šéf ruské vlády přiznal, že některá omezení mohou být bolestná, nicméně nepředstavují pro ruskou ekonomiku katastrofu. „Bezpochyby taková země, jako je Rusko, vydrží naprosto jakékoli sankce... Rusko je nepochybně bohatá země a jsme s to kontrolovat vývoj situace," zdůraznil.

Západní sankce v podobě zákazu vstupu do země a zmrazení majetku se týkají desítek ruských politiků i podnikatelů. Na „černý seznam" se dostalo i 17 ruských společností a bank, patřících lidem z blízkého okruhu prezidenta Vladimira Putina. Západ však dosud neuvalil „sektorové sankce", které by postihly celá hospodářská odvětví, a i dosavadní sankce mají podle tisku „trhliny", aby nepoškodily obchodní zájmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…