Americké stíhačky jsou vstupenkou do nejvyšší technologické ligy

18.01.2024 9:02 | Monitoring

Český letecký průmysl dostal od vlády Petra Fialy další zelenou. Ministerstvo obrany totiž v těchto dnech podepsalo smlouvu o spolupráci s Asociací leteckého a kosmického průmyslu, která sdružuje více než padesát hlavních výrobců a poskytovatelů služeb v leteckém a kosmickém průmyslu, kteří zaměstnávají více než 10 tisíc zaměstnanců. Ministryně Jana Černochová si od toho slibuje především to, že Českou republiku jako jednu z mála zemí, která na svém území dokáže kompletně vyvinout a vyrobit letadlo, zařadí a trvale udrží mezi světovou leteckou elitu.

Americké stíhačky jsou vstupenkou do nejvyšší technologické ligy
Foto: Ministerstvo obrany
Popisek: Podpis smlouvy o spolupráci s Asociací leteckého a kosmického průmyslu

„Česká republika je v leteckém a kosmickém průmyslu na světové špičce, může se pochlubit jak vlastní výrobou letadel a kompletním dodavatelským řetězcem, včetně opravárenských a výcvikových kapacit, tak rozvinutou vývojovou a výzkumnou infrastrukturou. ČR je jednou z pouhých devíti zemí na světě, které mají schopnosti na vlastním území vyvinout a vyrobit letadlo, s čímž se také pojí schopnost zajištění výcviků vojenských pilotů na letounech a simulátorech vlastní výroby. V kosmické oblasti má ČR vlastní satelity a nově také přicházíme s ambiciózními kosmickými misemi ve spolupráci s agenturou ESA,“ uvedl v tiskové zprávě David Polák, tiskový mluvčí Ministerstva obrany s tím, že prosazování dodávek finální produkce s vysokou přidanou hodnotou proto patří mezi zájmové oblasti spolupráce ministerstva a právě Asociace leteckého a kosmického průmyslu. 
 

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26588 lidí
Podle resortu obrany je podpora státu a domácí reference zásadní pro prosazování leteckých a kosmických technologií ve světě. „Na straně zákazníků českých společností totiž většinou stojí zahraniční vlády, armády, státní podniky či nadnárodní korporace, pro které je zaštítění státem nezbytností k navázání spolupráce s českými podniky. Zvyšování hodnotového postavení českých společností v globálních dodavatelských řetězcích je další z priorit spolupráce mezi ministerstvem a asociací,“ dodal mluvčí. 
 
Jak uvedlo Ministerstvo obrany ve své tiskové zprávě, vstupenkou do nejvyšší technologické ligy se pro české letecké a potenciálně i kosmické společnosti se stala průmyslová spolupráce dojednaná Ministerstvem obrany při nákupu nadzvukových letounů F-35 od americké vlády a společnosti Lockheed Martin, do které je ve 14 projektech zapojeno 13 českých podniků a univerzit. „Transparentní dialog Ministerstva obrany s celým odvětvím nastavený ve spolupráci s Asociací leteckého a kosmického průmyslu, coby nejsilnějším oborovým sdružením, otevřel českým podnikům dveře pro jednání o další spolupráci nad rámec již sjednaných projektů s americkými zbrojařskými špičkami. Programy průmyslové spolupráce jsou u strategických projektů prioritou Ministerstva obrany a v rámci vyzbrojovacích programů vzdušných sil resort očekává v důsledku uzavřené dohody další prohloubení spolupráce s asociací coby oborovým koordinátorem. Jedná se například o ohlášené vyjednávání o pořízení středního transportního letounu pro Armádu ČR, kdy průmyslová spolupráce bude opět důležitým aspektem,“ dodal mluvčí David Polák. 
 
„Nesmírně mě těší podpora českého leteckého a kosmického průmyslu, který má světu co nabídnout,“ připojil se Viktor Sotona, viceprezident Asociace leteckého a kosmického průmyslu a prezident Aero Vodochody. 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Českou školu překopou od základů. Genderové pexeso a dějepis na přeskáčku

20:00 Českou školu překopou od základů. Genderové pexeso a dějepis na přeskáčku

Do konce května probíhá veřejné projednávání nových školních osnov, které od loňského podzimu reform…