Americké vrtulníky pro českou armádu? Ve vzduchu je prý malý zádrhel

27.04.2019 7:41

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) ve čtvrtek uvedl, že nejpozději v červnu by na Ministerstvo obrany mohla dorazit nabídka od americké vlády na dodávku dvanácti vrtulníků pro českou armádu. Jediné, co by mohlo exkluzivní vyjednávání překazit, by prý byla příliš vysoká cena za vrtulníky, informoval server Novinky.cz.

Americké vrtulníky pro českou armádu? Ve vzduchu je prý malý zádrhel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Lubomír Metnar

Dokud nedorazí americká nabídka na vrtulníky, stále je možné, že se nakoupí jinde. „Vyjednáváme exkluzivně s americkou stranou, ale dokud nepřijde nabídka, tak jsou ve hře i jiní dodavatelé, protože musíme vzít v potaz otázku ceny,“ řekl Metnar senátorům ze zahraničního výboru, a to ve čtvrtek.

Američané by podle Metnara mohli požadovat cenu, která bude zásadně přesahovat částku 12,5 miliardy korun. Právě tu má obrana v rozpočtu vyčleněnou na nákup vrtulníků. Pokud by se tak stalo, začala by se prý obrana rozhlížet jinde.

Aktuálně se tak čeká na konkrétní nabídky ze strany americké vlády. „Dokud nebudeme znát jejich konkrétní parametry a podmínky, včetně požadované sumy, neexistuje jasná hranice. Nicméně nechceme, aby námi vyčleněný rozpočet na nákup vrtulníků byl nepřiměřeně překročen,“ uvedl mluvčí obrany Jakub Fajnor.

Víceúčelové vrtulníky se Ministerstvo obrany snaží nakoupit už několik let. Vyjednávání přímo s USA v březnu na návštěvě u šéfa Bílého domu započal předseda vlády Andrej Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…