Americké zděšení: Česko a okolí se odklání od Západu. Ještě to není beznadějné, ale je nutná akce

12.05.2015 10:13

Analytik Daniel Roháč z americké University of Buckingham na serveru The American Interest konstatuje, že Západ údajně ztrácí podporu některých postkomunistických zemí východní Evropy. Pokud prý Spojené státy a EU nezačnou jednat, Rusko bude nadále posilovat svůj vliv na dění v Evropě.

Americké zděšení: Česko a okolí se odklání od Západu. Ještě to není beznadějné, ale je nutná akce
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil Brandýs nad Labem

Před deseti lety byly postkomunistické země východní a střední Evropy všeobecně pokládány za nejspolehlivější proamerické členy NATO a příznivce reforem. V současné době platí to samé. Až na výjimky v podobě řeckého premiéra Alexise Tsiprase, slovenského premiéra Roberta Fica a prezidenta České republiky Miloše Zemana, kteří se zúčastnili oslav u příležitosti 70. výročí skončení 2. světové války v Moskvě. Uctít památku zemřelých vojáků je chvályhodné gesto, ale v kontextu současného dění poněkud nešťastné. A to nejenom proto, že oslav se účastnili autokraté Nazarbajev z Kazachstánu a Maduro z Venezuely. Hlavním důvodem je pokračující agrese Ruska na Ukrajině.  

Spolupracovníci Fica a Zemana se snažili zmírnit obavy tím, že se oba politici neúčastnili vojenské přehlídky na Rudém náměstí. Vzhledem k jejich účasti na recepci Vladimira Putina v Kremlu však vše nasvědčuje tomu, že si cíleně budují užší vazby s Kremlem. Vedle těchto dvou politiků je považován za příznivce ruského prezidenta také maďarský premiér Viktor Orbán. V loňském roce byla podepsána mezi Maďarskem a Ruskem dohoda o dostavbě jaderné elektrárny ve výši 12 miliard dolarů.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Až na některé výjimky je bohužel reformní úsilí ve státech střední a východní Evropy minulostí. Hladina korupce na Slovensku, Maďarsku a České republice je podle ukazatelů Světové banky na nejvyšší úrovni od jejich vstupu do Evropské unie. Podle průzkumu Eurobarometru z roku 2013 přiznalo 33 % Slováků, že osobně znají někoho, kdo nabízel či přijal úplatek. To byl téměř trojnásobek počtu obyvatel ze zbytku EU. Možná ještě horší je fakt, že plných 39 % Maďarů a 29 % Slováků považuje za normální, když ve snaze dosáhnout svého cíle nabídnou úředníkovi úplatek. Ve Finsku se ve stejném duchu vyjádřilo například jen 7 % oslovených respondentů.

Bující korupce je hlavním důvodem, proč lidé v tomto regionu nedůvěřují politickým institucím. Výzkum ekonomů Simeona Djankova a Jana Zilinského z Peterson Institute naznačuje, že obyvatelé žijící v postkomunistických zemích jsou výrazně méně spokojeni se svým životem než obyvatelé západní Evropy. Korupce se rozmáhá také v regionech bývalých sovětských republik, kde se zvyšuje vliv Ruska. V Lotyšsku se objevil před šesti lety případ, který vzbudil velké obavy z praní špinavých peněz, v jehož pozadí stálo Rusko. Současný starosta Rigy a vůdce prorusky orientované politické strany Harmonie Nils Ušakovs financoval svoji kampaň s pomocí peněz poskytnutých ruskou zahraniční rozvědkou.

Svůj podíl na tom nese i Brusel. Miliardy eur ze strukturálních fondů totiž skončily v kapsách místních oligarchů, kteří jsou hlavními nositeli korupčních praktik. Podle zjištění Transparency International je např. v Maďarsku běžné, že při zadávání veřejných zakázek se dává úředníkovi v případě vítězství 10 až 15 %. V případě velkých projektů financovaných EU je to ještě více. Nedostatek zájmu Spojených států o dění v této části Evropy se projevuje nechutí středoevropských států investovat větší část HDP do obrany, což je jeden z cílů NATO. Namísto oživení EU a NATO se čím dál tím více těchto států obrací k Rusku. Situace není beznadějná, ale Západ by si měl uvědomit, že v této části Evropy je něco špatně a začít proti tomu něco dělat.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…