Americké zpravodajské služby si posvítí na Česko. Kvůli ruským penězům

18.01.2016 21:58

S odvoláním na britský deník The Telegraph přinesla Česká televize informace o tom, že si američtí zpravodajci posvítí na ruské peníze mířící do Evropy, Česko nevyjímaje. Proč? Mají totiž obavy z toho, aby Moskva nenaleptala jednotu Západu.

Americké zpravodajské služby si posvítí na Česko. Kvůli ruským penězům
Foto: pixabay.com
Popisek: USA- ilustrační foto

Spojené státy se dlouhodobě zajímají o to, jakým způsobem ruské peníze ovlivňují politické postoje v zemích střední Evropy: v Polsku, v Maďarsku, ale i v České republice. Stačí se podívat na to, kolik lidí pracuje na ruské ambasádě v Praze. Ministerstvo zahraničí hlásí asi 140 pracovníků, což je dvojnásobek oproti USA a dokonce čtyřnásobek oproti Číně.

„Na tom, že se Washington zajímá o ruské peníze v Česku i jinde v Evropě, není nic nového. Podle informací ČT toto téma americké tajné služby zaměstnává delší dobu. Je to podle všeho ale poprvé, co Kongres požádal o takto rozsáhlé šetření přímo ředitele zpravodajských služeb Jamese Clappera. To celé věci dodává jinou váhu, říká zpravodaj ČT Martin Řezníček.“ Tato slova stojí na webu České televize.

Na to, že u nás Rusové budují výrazné vlivové struktury, dlouhodobě upozorňuje i Bezpečnostní informační služba. Z Velké Británie dokonce zaznívají hlasy, které varují, že Ruská federace posíláním peněz do Evropy sleduje jediný cíl. Snaží se zamezit hledání alternativních zdrojů energie, neboť ruská ekonomika z velké části stojí a padá s prodejem ropy a plynu. Snaží se také ovlivnit politiku v některých státech, tak aby oslabilo NATO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…