Americký Senát: Výslechy CIA na členech Al-Káidy byly mnohem brutálnější

09.12.2014 20:00

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) mučením příslušníků Al-Káidy dalece překročila právní hranice, výslechové metody byly mnohem horší, než se vědělo. Ve své zprávě to dnes uvedl vyšetřovací výbor amerického Senátu. Vedení republikánů ale závěry zprávy kritizuje, netradiční výslechy podle nich pomohly zadržet předáky teroristů a zabít vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámu bin Ládina.

Americký Senát: Výslechy CIA na členech Al-Káidy byly mnohem brutálnější
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

Americký prezident Barack Obama senátní zprávu okomentoval tím, že zmíněné metody výrazně poškodily celosvětovou pověst USA.

Vůdce republikánů v Senátu Mitch McConnell senátní dokument kritizoval, neboť nestandardní postupy podle něj byly nutné. "Tvrzení v této zprávě, která tvrdí opak, jsou jednoduše chybná," citují média společné prohlášení McConnella a republikánského senátora Saxbyho Chamblisse, který působí ve výboru pro činnost rozvědek.

Senátní zpráva tvrdí, že informace získané od radikálů zadržovaných CIA nehrály v pátrání po bin Ládinovi klíčovou roli

Obama ale zřejmě McConnellovo stanovisko nezastává, neboť výslechové metody podle něj vážně poškodily pověst Spojených států ve světě. "Už nikdy se k těmto metodám neuchýlíme," uvedl v prohlášení Obama. "Doufám, že dnešní zpráva nám pomůže odložit tyto techniky tam, kam patří - do minulosti."

Senátní zpráva mimo jiné tvrdí, že informace získané od radikálů zadržovaných CIA nehrály v pátrání po bin Ládinovi klíčovou roli, ačkoliv zpravodajská služba tvrdí opak. Senátoři také uvedli, že brutální výslechy CIA přinesly mnoho zavádějících a špatných informací, mimo jiné falešnou výpověď o náborovém programu Al-Káidy mířící na černošské Američany.

Z dokumentu rovněž vyplývá, že CIA neprávem zadržovala nejméně 26 lidí, které zařadila do svého programu výslechů a tajných věznic. Zmíněný program byl podle senátorů mnohem brutálnější, než CIA dříve politikům či veřejnosti tvrdila.

Zhruba 500stránkový dokument shrnuje zprávu čítající 6700 stran, připomněla agentura AP. Zpráva mapuje historii programu vyslýchání, který prezident George Bush mladší povolil po teroristických útocích z 11. září 2001. Do roku 2006 ale Bush nebyl informován o podrobnostech programu. Část výslechových postupů Bush později zakázal, zbytek praktik zastavil až Obama.

Nejméně pět zadržovaných mužů podstoupilo takzvanou rektální rehydrataci

Poté, co byl v Pákistánu zadržen Palestinec abú Zubajdá, jenž je podezřelý z organizování cest pro špičky Al-Káidy v Afghánistánu, CIA získala povolení využívat nestandardní metody, mimo jiné takzvaný waterboarding, který simuluje topení, dále upírání spánku či věznění ve velmi omezeném prostoru. Představitelé CIA následně k povoleným technikám přidali další neschválené.

Některé z metod, především waterboarding, CIA nadále obhajuje, neboť tuto metodu běžně podstupují příslušníci zvláštních vojenských jednotek. Při této metodě člověk leží spoután a na obličeji má například ručník, na který teče proudem voda. Cílem je navodit pocit topení. Například abú Zubajdá jednou při tomto zákroku přestal zcela reagovat.

Pákistánec Chálid Šajch Muhammad, který tvrdí, že útoky z 11. září zosnoval, podstoupil waterboarding 183krát. Jeden z agentů CIA ve své zprávě uvedl, že Muhammad "do sebe vstřebal skutečně hodně vody". V březnu 2003 pak agenti poznamenali, že tento druh mučení ho k větší spolupráci nepřinutil, i tak ale u něj s waterboardingem pokračovali dalších deset dní.

Ve výčtu metod senátní zpráva uvádí, že nejméně pět zadržovaných mužů podstoupilo takzvanou rektální rehydrataci, což je metoda zavodnění organizmu. Další byli při výsleších podrobeni "ledovým koupelím" nebo jim bylo vyhrožováno smrtí. Nejméně tři lidé si vyslechli výhrůžky rodinám, agenti CIA vyhrožovali ublížit jejich dětem. Jednomu muži také pohrozili, že znásilní jeho matku, dalšímu zase tím, že jeho matce podříznou krk.

Brutální byly i podmínky věznění. Jeden z údajných radikálů byl po dvoudenním bránění spánku připoután ke zdi a přinucen pouze v mikině ležet na betonové podlaze. Druhý den zemřel. Podle pitvy CIA bylo příčinou smrti podchlazení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…