Americký Senát schválil velvyslance v Praze. Obamova spolužáka s českou matkou

23.07.2014 20:11

Senát Spojených států dnes potvrdil návrh prezidenta Baracka Obamy, aby se novým americkým velvyslancem v Česku stal právník s českými kořeny Andrew Schapiro. Informoval o tom web vládních demokratů v horní komoře amerického Kongresu. Současný americký velvyslanec Norman Eisen opustí podle dřívějších zpráv Česko v srpnu.

Americký Senát schválil velvyslance v Praze. Obamova spolužáka s českou matkou
Foto: portalfnewsgood.eu
Popisek: Česká ambasáda, ilustrační foto

Schapira na funkci nového velvyslance v ČR navrhl Obama v březnu. V květnu Schapiro absolvoval potvrzovací slyšení ve výboru pro zahraniční vztahy amerického Senátu. Ve své řeči se tehdy hlásil ke svým příbuzným v bývalém Československu, kteří čelili nacistickému útlaku. Jeho matka Raya Czerner Schapirová pochází z Prahy, odkud v roce 1939 prchla jako malá s rodiči před nacisty. 

Nominovaný nový ambasador v květnu před senátory ocenil, že "v této kritické době je Česká republika věrný, významný spojenec (USA) v srdci Evropy". Spojené státy mají podle něj úzký vztah s ČR ve třech klíčových oblastech: společné bezpečnosti, společné prosperitě a společných hodnotách. 

Schapiro označil Česko za aktivního člena NATO, Evropské unie a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Zvlášť ocenil bývalé a současné působení českých vojáků na Balkánu, v Afghánistánu, v Mali i v dalších místech válečných konfliktů. Zároveň pochválil Prahu i za její postoje kolem ukrajinské krize. 

Schapiro ve svém květnovém vystoupení kritizoval skutečnost, že český vojenský rozpočet představuje jen málo přes procento HDP, čímž Česko podle něj zaostává za cíli NATO a mnohými evropskými spojenci. Změnit to je pro nastupujícího velvyslance prioritou. "Pokud budu potvrzen (ve funkci velvyslance v ČR), budu naléhat na českou vládu, aby posílila finanční prostředky vynakládané na obranu," slíbil Schapiro 15. května členům vlivného senátního výboru pro zahraniční vztahy. 

"Přítel" Barracka Obamy

Stejně jako Eisen má Schapiro blízko k nynějšímu americkému prezidentovi - v 80. letech byl jeho spolužákem při studiu práv na Harvardově univerzitě. Schapiro také vydatně pomáhal s financováním Obamovy předvolební kampaně, na kterou během let údajně získal statisíce dolarů. 

reklama

autor: luš, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…