Americký analytik se podělil o zážitky z Moskvy. A zjistil, jak je to opravdu s Rusy

18.12.2014 12:21

Americký zpravodajec George Friedman, zakladatel soukromé zpravodajsko-analytické agentury v texaském Austinu, při své práci trvale monitoruje dění v Rusku. Naposledy byl prý v Moskvě v minulém týdnu a podělil se o své zkušenosti.

Americký analytik se podělil o zážitky z Moskvy. A zjistil, jak je to opravdu s Rusy
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Situace v ruské metropoli prý byla docela všední a klidná. Nezměnilo se ani to, že se v Moskvě stále něco staví, což bývá znakem konjunktury. Jeho hostitel prý věděl o USA více, než on sám o Rusku. Když s ním a pak i s dalšími občany hovořil, získal představu o tom, jaké problémy považují Rusové za nejzásadnější. A velmi jej prý překvapilo, jak je řadí.

Očekával prý, že lidé budou řešit ekonomické problémy, zejména propad rublu nebo pokles cen ropy. Tato témata však prý lidi příliš nevzrušovala.

„Rusové mi zdůrazňovali, že ekonomické zmatky jsou pro Rusko normou a prosperita něčím výjimečným,“ vysvětluje. Lidé zde prý neustále žijí v očekávání, že prosperita skončí a zase nastane chudobný standard.

Rusové za minulých vlád strašně trpěli, ale přesto dokázali vyhrávat světové války a žít důstojným způsobem. Proto se teď snadněji smiřují s tím, že zlatý věk končí. Ústředním bodem debat v zemi jsou však sankce, respektive ujišťování, že národ nezlomí. A už vůbec jej nepřinutí změnit politiku vůči Ukrajině.

Celý text si česky přečtěte ZDE

„Bylo také zdůrazněno, že když se Rusko cítí ohroženo, lidé mají sklon podporovat vládu bez ohledu na to, jak je kompetentní,“ píše dále Američan. Na základě toho soudí, že Američané a Evropané si dělají velké iluze o dopadu sankcí na Rusko.

„Kromě toho mi Rusové poskytli jiný úhel pohledu. Sankce jsou odrazem prahu bolesti vlastního Evropanům a Američanům,“ píše dále. Jenže to, co by lidi na Západě nesnesitelně bolelo, to Rusové snášejí jinak. Proto je prezident Putin stále mimořádně populární.

„Pro mě je nejdůležitějším poznatkem, který jsem možná získal v Rusku – „možná“ je zde velmi podstatné slůvko – , že Rusové nereagují na ekonomický tlak stejně jako lidé na Západě a že myšlenka, která se proslavila jako součást jednoho hesla prezidentských voleb, „je to v ekonomice, pitomče“ nemusí v Rusku účinkovat stejným způsobem,“ dodává Friedman.

Mnohem tvrději se prý hovořilo o událostech na Ukrajině, přičemž Rusové vnímají současnou situaci jako obrat k horšímu a prezidentu Obamovi vyčítají především propagandu prezentující Rusko jako agresora.

Američan se prý snažil vysvětlovat americký postoj, načež se od velmi vysoce postaveného ruského diplomata dozvěděl, že vůbec nechápe, co chce říci. „Věc není v tom, že by viděl pouze svou stranu problému. Jde o to, že pro Rusko je Ukrajina bezprostředním problémem a obraz americké strategie, který vykresluji, je tak abstraktní, že se nezdá, že by byl spojen s bezprostřední realitou,“ vysvětluje.

„Odcestoval jsem se dvěma pocity. Jednak že Putinova pozice je bezpečnější, než jsem se domníval,“ píše dále. Věci, které by západního prezidenta smetly, se totiž toho ruského vůbec nemusí dotknout. „Za druhé, že Rusové neplánují nějakou agresivní kampaň,“ dodává. Rusové podle něj nechtějí nikoho napadnout, ale ostatní státy si často nejsou schopny uvědomit, co je na spadnutí. A to je největší nebezpečí současné situace.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …