Americký bankéř, kterému prý v Rusku vykradli fond: Dostávám esemesky, kde mi vyhrožují smrtí

26.01.2015 13:28

Býval úspěšným bankéřem a příznivcem ruského prezidenta Vladimira Putina. Nyní je jeho kritikem, navíc se obává, že mu ruské vedení usiluje o život. Příběh Billa Browdera, vnuka předsedy Komunistické strany USA, přináší českým čtenářům server Britské listy, který jej přeložil ze serveru britských novin The Guardian.

Americký bankéř, kterému prý v Rusku vykradli fond: Dostávám esemesky, kde mi vyhrožují smrtí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

Bill Browder svůj příběh popisuje v nové knize Red Notice (Nejvyšší poplach). V ní mimo jiné uvádí, že Putin řídí Rusko čistě ku svému finančnímu prospěchu jako soukromou mafii.

Zkorumpovaní ruští činitelé mu rozkradli fond

Bill Browder žil déle než 10 let v Moskvě a řídil nejúspěšnější investiční fond v Rusku. Původně Browden Putina podporoval. Avšak v roce 2005 byl z Ruska vyhoštěn. Zkorumpovaná skupina ruských činitelů prý vykradla jeho investiční fond Hermitage Capital a zneužila ho k podvodnému daňovému přiznání. Ukradeno mělo být 230 milionů dolarů.

Browder si už v Londýně najal ruského právníka Sergeje Magnického. „Titíž zkorumpovaní ruští činitelé Magnického nechali zatknout poté, co Magnický zjistil, kam se ukradené peníze poděly, a podal žalobu,“ uvedl server s tím, že ve vězení byla Magnickému odepřena lékařská péče a pak ho, sedmatřicetiletého otce dvou malých synů, vězeňské stráže ubily k smrti.

Putin a jeho špioni řídí Rusko jako soukromý zločinecký podnik

Až po dlouhém úsilí se Browderovi podařilo přimět neochotnou americkou vládu, aby zakázala přístup do USA ruským činitelům odpovědným za Magnického vraždu. Odepřela jim také přístup do amerických bank. „Putin zuřil. Roku 2013 byl Browder v Rusku v nepřítomnosti odsouzen na 9 let do vězení, bizarně byl i po své smrti odsouzen Magnický,“ podotýká server s tím, že Browder nyní dostává esemesky, které mu vyhrožují smrtí.

Browder argumentuje a dlouholetý reportér listu Guardian v Moskvě Luke Harding s tímto názorem souhlasí, že Putin a jeho bezpečnostní a špionážní služby řídí Rusko jako soukromý zločinecký podnik k vlastnímu finančnímu prospěchu. Kdo se jim postaví na odpor, hrozí mu, že bude zastřelen, zatčen nebo potrestán.

Sám Browder ale odmítá, že by byl rusofob. V Rusku je podle něj 140 milionů dobrých lidí a jeden milion špatných lidí. Poukazuje na to, že jeho manželkou je Ruska a mají dvě děti. A jeho nejvěrnější kolegové, jimž nejvíc důvěřuje, jsou Rusové.

Celý článek v češtině najdete zde

Celý článek v původním znění v angličtině najdete zde


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…