Americký dobrovolník padl v bojích na východě země, píší na Ukrajině

20.08.2014 20:20

Američan, známý v řadách ukrajinského dobrovolnického praporu Donbas pod přezdívkou Franko, padl v úterý „při osvobozování města Ilovajsk v Doněcké oblasti od ruských žoldnéřů a od Kremlem podporovaných záškodníků". Napsal to dnes na svém webu ukrajinský anglojazyčný list Kyiv Post.

Americký dobrovolník padl v bojích na východě země, píší na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Velvyslanectvím Ruské federace v Praze byl postaven tzv. MikroMaidan na protest proti Vladimiru Putinovi a na podporu Kyjeva

Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko podle agentury AP upřesnil, že Franko byl asi bývalý americký voják, který žil na Ukrajině už deset let. Měl také ukrajinské občanství, které dostal ještě předtím, než se přidal k jednotce dobrovolníků. Franko se zřejmě stal první zahraniční obětí v řadách provládních sil bojujících s proruskými separatisty na východě Ukrajiny. Zahynul, když se prapor dostal pod těžkou palbu z raketometů Grad, děl, protitankových raket, tanků a odstřelovačů, vylíčil list s odvoláním na dva fotoreportéry, působící u ukrajinských jednotek.

„Byl to veselý chlapík, který perfektně nadával ukrajinsky. Přál si vstoupit do Doněcku jako osvoboditel, pak prodat byt ve Lvovu a usadit se někde v Karpatech," řekl jeden z fotografů. Prapor Donbas ohlásil na Facebooku čtyři mrtvé. Mezi raněnými je i velitel jednotky. Podle armádního mluvčího v bojích o Ilovajsk padlo devět vojáků a dalších 22 utrpělo zranění.

Šedesátník v maskovací uniformě

Franko v rozhovoru, poskytnutém před dvěma týdny portálu Vice News, prozradil, že se narodil a vyrostl ve Spojených státech (podle reportéra měl přízvuk typický pro Američana z východního pobřeží USA), ale je ukrajinského původu. „Díky tomu jsem po vypuknutí konfliktu získal ukrajinské občanství a mohl válčit," vysvětloval šedesátník v maskovací uniformě - původně britské - a s čapkou s ukrajinským trojzubcem. Ačkoli měl profesionální zkušenosti z armády, nastoupil k dobrovolníkům jako prostý voják, protože si to přál. Přezdívku si vybral na počest slavného ukrajinského básníka a spisovatele Ivana Franka.

Prapor Donbas je jednou z asi 25 dobrovolnických jednotek, zapojených do bojů v Luhanské a Doněcké oblasti. Podle ukrajinských úřadů nejméně čtyři pětiny mužstva praporu Donbas tvoří místní dobrovolníci, ale podle polského listu Gazeta Wyborcza prý v jeho řadách bojují i Gruzínci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…