Americký ekonom George Soros: Válku máme za rohem

29.05.2015 17:15

Známý americký ekonom George Soros se na přednášce v Brettonwoodském výboru ve Washingtonu rozpovídal k možnému střetu Ruska, Číny a USA v budoucnosti, ale i k problémům Evropské unie.

Americký ekonom George Soros: Válku máme za rohem
Foto: wealthydebates.com
Popisek: George Soros

Podle Sorose upadá role USA ve světě a čínská měna se stane konkurencí pro americký dolar. „Jestliže vzestup Číny narazí na překážky, vedení země rozpoutá konflikt za hranicemi, aby udrželo zemi jednotnou a sebe u moci,“ myslí si finanční analytik, jehož prognózy už vyšly například s Řeckem a s možným zmenšením eurozóny. „Pokud začne konflikt mezi Čínou a americkým spojencem, jako je například Japonsko, budeme na prahu třetí světové války. Rozšíří se to na Blízký východ a pak do Evropy a Afriky,“ uvedl ekonom.

Podle něj by měly USA a Čína více spolupracovat na ekonomickém poli. Čínský jüan bude muset být akceptován jako potenciální rival dolaru. „Pokud nedojde k dohodě, Čína se spojí s Ruskem a třetí světová válka bude realitou. V Evropě už to takové obrysy má, nepřímá válka mezi Ruskem a Západem tam existuje,“ říká s upozorněním na fakt, že jak Rusko, tak Čína v posledních letech výrazně utrácejí za zbrojení.

Evropská unie bude mít ještě velké problémy

Soros se tohoto sbližování obou světových velmocí bojí i přes časté uklidňování ostatních analytiků, že jsou tu velké trhliny (Rusko se například obává možného přílivu čínské populace do málo obydlených oblastí Sibiře pozn. red). Podle ekonoma se ale Moskva a Peking rozhodně sbližují hospodářsky. „Rusko chce dodávat do Číny více plynu a čínský prezident Si Ťin-pching byl jedním z mála státníků, který přijal pozvání Vladimira Putina na oslavy výročí konce druhé světové války v Moskvě,“ upozorňuje Soros.

Je také přesvědčený, že by EU měla více ekonomicky podporovat Ukrajinu. „Ruský útok na Ukrajinu je totiž zároveň útokem na Evropu,“ říká Američan, který má velký strach o Evropskou unii. Ta podle něj potřebuje zásadní strukturální změny k zastavení procesu dezintegrace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…