Americký expert z instituce, která zvala Klause: Chováme se jako pitomci. Nemáme důvod válčit s Ruskem

26.06.2014 10:44

USA by se měly důkladně zamyslet nad svou velkorysostí vůči evropským zemím, díky které se bez významnější protihodnoty zapletly do skutečně nebezpečných sporů. Významný konzervativní expert považuje za nepochopitelné, že se USA nechaly zaplést do situace, kdy jim kvůli štědrým spojeneckým závazkům hrozí válka s Ruskem. Pro takové chování nenachází jiné slovo než „pitomost“.

Americký expert z instituce, která zvala Klause: Chováme se jako pitomci. Nemáme důvod válčit s Ruskem
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Demonstrující dávají svou nenávist k USA jasně najevo

Doug Bandow, analytik uznávaného konzervativního think tanku Cato Institute, který často dával prostor i Václavu Klausovi, napsal svůj komentář v reakci na odposlechnutá slova polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorského, že se Poláci chovají jako pitomci, když se hádají s Německem i Ruskem a ukájí se nadějí, že je vždycky zachrání USA.

„V tomto vztahu pitomci jsou, ale jsou to Američané, nikoliv Poláci,“ glosuje americký analytik v textu, který v češtině přetiskly Britské listy. Pitomost Američanů podle něj tkvěla v tom, že naivně nesli většinu nákladů a rizik společné severoatlantické obrany, zatímco evropské země se bohorovně zbavovaly svých armád a škrtaly rozpočty na obranu.

NATO se navíc do značné míry naivně rozšířilo až k ruské hranici, jako by netušilo, že právě zde hrozí potenciální konflikt. Nové země přijímalo, dokonce i když měly nevyřízené účty se samotným Ruskem. „Tyto spory s Moskvou nejsou spory Washingtonu, avšak Washington rozdával bezpečnostní záruky jako když hotely vám dávají na polštář v pokoji,“ píše Bandow.

Text amerického analytika na Britských listech ZDE.

Evropské země získaly garanci bezpečnosti od největší světové supervelmoci, a protiplnění si USA vybraly v jejich účasti v nesmyslných válkách v Iráku a Afghánistánu. Z těch se nyní musí potupně stahovat, zatímco v Evropě USA hrozí, že se kvůli svým spojeneckým závazkům zapletou do války s jadernou mocností.

„Washington nemá žádné bezpečnostní důvody, proč by měl riskovat válku pro Polsko,“ myslí si expert. Po celé dvacáté století podle něj přitom Američany ani nenapadlo riskovat konflikt se SSSR přímou podporou sousedního státu.

„Postoj Washingtonu se změnil teprve, když přestali politikové ve Washingtonu uvažovat o NATO jako o vojenské alianci a začali ho považovat za mezinárodní společenský klub,“ myslí si Bandow. Jenže tento společenský klub má stále pravidla úzce propojené spojenecké aliance z časů studené války.

Výsledkem prý je, že Washington si v Evropě i jinde nashromáždil množství zemí, žijících z jeho pomoci. „Avšak ti, jejichž zuby jsou nejtěsněji sevřeny kolem amerického prsu, prokazují Spojeným státům ten nejmenší respekt,“ poznamenává. Spojené státy si podle něj budou muset vážně rozmyslet, koho a před kým vlastně chtějí chránit.

Redakce Britských listů k textu připsala, že ačkoliv Bandow neustále píše o Polsku, je zcela nepochybné, že jeho úvahy lze vztáhnout i na Českou republiku, která je do značné míry polským souputníkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…