Americký komentátor varuje před skutečně děsivou hrozbou. Především tento stát by se měl obávat

30.01.2015 19:30

Komentátor z amerického deníku Washington Post Charles Krauthammer komentuje 70. výročí osvobození Osvětimi a konstatuje, že antisemitismus je v Evropě opět přítomen. Za bezprostřední hrozbu pro Izrael a Židy však považuje Írán. Svět by dle jeho názoru měl zabránit vývoji jaderného programu v této zemi.

Americký komentátor varuje před skutečně děsivou hrozbou. Především tento stát by se měl obávat
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman tiskne ruku Šimonu Perésovi

"V rámci rituálních projevů lítosti u příležitosti 70. výročí osvobození Osvětimi jsme všichni slibovali, že už se něco takového nikdy nesmí opakovat. Je bohužel trpkou ironií, že se v současné době vrací antisemitismus do Evropy v plné síle,“ píše v úvodu Krauthammer. Upozorňuje na to, že pokud by před útokem v židovském košer obchodě nedošlo k masakru v redakci Charlie Hebdo, svět by úmrtí několika málo Židů nevěnoval žádnou pozornost. "Stejně jako tomu bylo v případě zavraždění rabína a tří dětí v židovské škole v Toulouse,“ dodává americký komentátor.

Krauthammer ironicky konstatuje, že vzestup antisemitismu na evropském kontinentu je vlastně jen návratem do normálu. "Po celá tisíciletí byli Židé nenáviděni, pronásledováni a hromadně masakrováni. Pouze holocaust za druhé světové války učinil z antisemitismu alespoň na čas společensky nepřijatelný jev,“ poukazuje Krauthammer. Podle jeho názoru je tato "přestávka“ bohužel u konce a nenávist vůči Židům je zpět.

"Italové nedávno protestovali v Gaze proti Izraeli a rozdávali letáky, ve kterém vyzývali k bojkotu židovských obchodníků. Populární francouzský komik přišel s novou variantou nacistického pozdravu. V Berlíně zase dav skandoval: Žide, Žide, ty zbabělé prase, vylez ven a postav se nám!“ píše Krauthammer. Americký komentátor míní, že evropský antisemitismus není židovským problémem. "To je problém Evropy, která trpí chorobou zhoubného antisemitismu od samého počátku své existence,“ upozorňuje Krauthammer.

Největší hrozbu pro Židy a jejich stát Izrael však dle Krauthammerova mínění představují muslimové žijící na Blízkém východě, kde se nachází centrum protižidovské nenávisti. "Zakládající listina Hamásu požaduje nejenom zničení Izrale, ale i zabíjení Židů kdekoli na světě. Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh s povděkem kvituje sestěhování Židů z celého světa do Izraele. Zcela otevřeně říká, že jsou aspoň Židé na jednom místě a je snazší je všechny povraždit. K tomu je třeba zmínit Írán, jenž považuje zničení Izraele za téměř posvátné poslání své země,“ popisuje Krauthammer.

Proto považuje Krauthammer za správné, že se snaží Spojené státy a Evropa zabránit tomu, aby získal íránský režim jaderné zbraně. "Někteří mudrlanti nás přesvědčují, že bychom se neměli bát. Metoda odstrašování prý funguje. Ne, nefungovala totiž ani proti Sovětům a svět se tehdy ocitl několikrát na pokraji ničivé jaderné války. Naštěstí komunisté coby ateisté nevěřili, že by za to byli v nebi odměněni. Na rozdíl od džihádistů, kteří vyznávají kult smrti,“ připomíná Krauthammer a dodává, že kdyby Teherán získal jadernou bombu, vypukly by okamžitě závody ve zbrojení mezi dalšími muslimskými zeměmi. "Stačí zmínit zemi jako je Jemen, kde se jednoho dne vzbudíte a zjistíte, že zdejší prozápadní vládu zničehonic svrhla skupina povstalců, mezi jejichž hesla patří: Alláh je veliký, Smrt Americe, Smrt Izraeli, K čertu s Židy a Všechnu moc islámu,“ píše Krauthammer.

"Je nesmyslné si představovat, že jedna jaderná hlavice může v tomto nestabilním regionu působit na druhou stranu odstrašujícím dojmem. Jaderný program Íránu představuje bezpečnostní problém pro celý svět. V neposlední řadě se to týká Izraele, kterému je ze strany Íránu otevřeně vyhrožováno vymazáním z mapy. Projevit lítost u příležitosti 70. výročí osvobození Osvětimi nic nestojí a je v podstatě dost laciné. Pokud chcete skutečně uctít památku povražděných Židů, prokažte svoji solidaritu s Izraelem a jeho šesti žijícími miliony Židů. Říci pouze 'už nikdy více' je jen prázdná fráze. Nacistickému Německu trvalo sedm let, než zlikvidovalo šest milionů Židů. Íránu by to trvalo jeden jediný den,“ uzavírá Krauthammer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…