Americký konvoj: Češi vůbec nic nepochopili, říká publicista a předkládá analýzu z USA

14.04.2015 8:01

Karel Dolejší, redaktor Britských listů, byl velmi překvapen názory zastánců amerického konvoje, ale i jejich odpůrců. Obě strany podle něj věřily, byť každá s opačným znaménkem, že dragounská jízda je předzvěstí rozsáhlého zájmu USA o Evropu a náš region. Jenže ve skutečnosti je to prý jinak, k čemuž si Dolejší vzal studii slavné americké Rand Corporation.

Americký konvoj: Češi vůbec nic nepochopili, říká publicista a předkládá analýzu z USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: V areálu kasáren 17. listopadu si mohli lidé prohlédnout americkou vojenskou techniku zblízka. I přes nepříznivé počasí byl zájem velký


Anketa

Co si myslíte o Václavu Moravcovi?

hlasovalo: 14620 lidí

Z ní lze vyčíst, že politika Vladimira Putina by si zasloužila rozsáhlou přítomnost amerických jednotek v Evropě. Jenže Američané nemají ani prostředky ani zájem na tom, aby to udělali. Dokonce by prý dnes NATO nebylo schopno čelit ani scénáři označovanému jako „realistický“, totiž útoku Ruska na tři pobaltské republiky.

„Pokud v dané věci nebude nic podniknuto, může být obsazení Pobaltí koncem Severoatlantické aliance. Ostatně to je hlavní důvod, proč by se Putin do takového riskantního podniku pouštěl,“ píše Dolejší. Neuvěřitelné prý ale je, že i přesto NATO nemá na takový krok odpověď.

O studii Rand Corporation více v angličtině ZDE

Ještě neuvěřitelnější ale prý je, že se nejedná o nijak závratná čísla. Bavíme se o počtu 12–17 tisíc vojáků, přičemž jen samotné Bělorusko jich má 52 tisíc.

Pak Dolejší připomíná, že při průjezdu amerického konvoje odpůrci mluvili o tom, že akce rozpoutá závody ve zbrojení, případně povede ke zřízení základny u nás či jiné formě americké intervence. Ti, co koloně mávali, naopak věřili, že je to projev zájmu o Evropu, kterou USA nenechají na holičkách. „Zde zase RAND ukazuje, že to s těmi závazky není příliš žhavé. Kdyby totiž bylo, vojáci by se našli a neargumentovalo by se, že jich podstatnou část musí dodat Evropa, protože Pentagon sám je nedá k dispozici kvůli důležitějším úkolům,“ poznamenává k tomu Dolejší.

Komentář Karla Dolejšího ZDE

Ve vyhrocené debatě tak podle Dolejšího obě strany vycházely ze zcela mylných předpokladů.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…