Americký konvoj Poláci v Bialystoku přivítali zubrovkou a koláčem

24.03.2015 16:06

Americký vojenský konvoj, který se přesunuje z Estonska na domovskou základnu v Německu, se nyní pohybuje po Polsku. Hranice překročil v pondělí a na noc zastavil v Bialystoku na severovýchodě země. Ráno vojáky vřele přivítalo více než tisíc obyvatel tohoto města. Američané jim ukazovali svoji techniku, zejména 18tunové transportéry Stryker, napsala agentura AFP.

Americký konvoj Poláci v Bialystoku přivítali zubrovkou a koláčem
Foto: wikipedia
Popisek: Americká vlajka.

Poté konvoj zamířil dál na jih směrem k České republice, kam má dorazit v neděli 29. března.

Filmové hvězdy

"Ať kluci poznají naši pohostinnost," řekl podle portálu wyborcza.pl starší muž. "Koupil jsem jim šály s nápisem Polsko, ale pak jsem si řekl, že když je taková kosa, přijde vhod i kořalka," vyprávěl, proč vojákům na hlavní náměstí v Bialystoku přinesl i zubrovku, která pochází z tohoto regionu. Jistá starší paní zase posádce transportéru Stryker darovala domácí koláče a dívky pracující v nedaleké pizzerii vojákům podávaly krabice s pizzou. "Jídlo možná polské není, ale zvyk (obdarovat hosta) rozhodně ano," řekla jedna z dívek. "No a jako poděkování jsem dostala pusu na tvář," dodala.

"Cítíme se jako filmové hvězdy," smáli se vojáci, s nimiž se mnoho lidí fotilo. "Tak srdečné přivítání jsme nečekali," citovala televize TVN24 jednoho z Američanů.

Konvoj téměř 120 vozidel při cestě z Pobaltí do německého Vilsecku projede šesti zeměmi střední a východní Evropy. Celkově urazí na 1800 kilometrů. V Polsku kolonu armádních vozidel doprovázejí i vrtulníky polské armády. Operace nazvaná Dragoon Ride (Dragounská jízda) je podle aliančního velení "viditelnou demonstrací amerického závazku vůči spojencům v NATO".

Konvoj je znamením

"Je důležité, aby Poláci viděli alianční vojáky, kteří se účastní cvičení, aby je viděli ve své zemi a pocítili, že nejsou sami," uvedl bezpečnostní poradce polského prezidenta generál Stanislaw Koziej.

Podle generála Boguslawa Packa, který je poradcem polského ministra obrany, je konvoj znamením "těm na východě", že NATO je i nadále silné a jednotné. Polsko v souvislosti s konfliktem na Ukrajině posiluje spolupráci s NATO i se Spojenými státy. Více než 550 záložníků v pondělí dostalo povolání na cvičení do jihopolského města Tarnowskie Góry. Letos podle ministra obrany Tomasze Siemoniaka čeká cvičení celkem 12.000 rezervistů. Cílem konvoje je americká armádní základna u bavorského Vilsecku, který leží asi 65 kilometrů od českých hranic.

Průjezd amerických vojáků se v Česku stal terčem kritiky zejména levicových hnutí a různých aktivistů. Komunisté a některé iniciativy připravují petiční akce, k demonstracím se svolávají lidé na sociálních sítích.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…