Americký ministr Kerry ohlásil zásadní dohodu o Sýrii mezi USA a Ruskem

21.02.2016 14:02

Podle amerického ministra zahraničí Johna Kerryho se prezidenti USA a Ruska dohodli na podmínkách příměří v Sýrii. Příměří je podmínkou pro obnovu pozastavených syrských mírových rozhovorů, uvedl Kerry dnes v Ammánu. Informuje o tom ČTK.

Americký ministr Kerry ohlásil zásadní dohodu o Sýrii mezi USA a Ruskem
Foto: Markéta Kutilová
Popisek: Islámští teroristé zcela zničili syrské město Kobaní, kde žijí především Kurdové.

Syrská opozice chce, aby klid zbraní dodržovaly všechny strany, k nimž nepatří islámští radikálové, kteří se rozhovorů neúčastní. Měly by být také ukončeny blokády měst a také propuštěni vězni. Syrský prezident Bašár Asad pro změnu chce, aby teroristé příměří nevyužili k posílení svých pozic a aby jim jejich spojenci přestali poskytovat podporu. Za teroristy ale podle ČTK považuje všechny strany bojující proti syrské armádě, tedy i takzvanou umírněnou opozici, která nepatří k islámským radikálům.

Kerry zároveň uvedl, že se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem domluvil „v principu“ dohodu o ukončení bojů. Zbývá prý jen upřesnit detaily. Následně poté dohodu ztvrdí prezidenti obou zemí Barack Obama a Vladimir Putin.

K dohodě Ruska a USA se již vyjádřil ministr obrany Martin Stropnický (ANO), a to v pořadu Otázky Václava Moravce. Rusko a USA sice podle něj ohlásily chystané příměří, ale nemůžeme si myslet, že příměří v Sýrii ukončí uprchlickou krizi. Své zájmy v regionu mají, jak uvedl Stropnický, i miliony Kurdů, kteří žijí v Turecku, Iráku i Sýrii, ale usilují o zrod vlastního státu. A to není v zájmu Turecka, Iráku ani Sýrie. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…