Americký ministr Kerry připomněl své české předky a popřál ke státnímu svátku

28.10.2014 18:07

Americký ministr zahraničí John Kerry poblahopřál i jménem prezidenta Baracka Obamy Čechům k dnešnímu státnímu svátku. Podle něj jsou letošní oslavy založení samostatného československého státu o to významnější, že si ČR za tři týdny bude připomínat 25 let od listopadové revoluce v roce 1989. Kerry v tiskovém prohlášení zvolil i osobnější tón, když znovu připomněl své kořeny v České republice.

Americký ministr Kerry připomněl své české předky a popřál ke státnímu svátku
Foto: Hans Štembera
Popisek: USA

"Česká republika je dnes demokracií díky odvaze těch, kdo ji před lety požadovali. Jako senátor jsem byl na vaši odvahu pyšný," napsal Kerry s odkazem na události po 17. listopadu 1989. V té době zasedal v Senátu USA.

Americký ministr také připomněl osobní vztah, který má k ČR díky svým předkům. Jeho dědeček se narodil v roce 1873 v Horním Benešově na Bruntálsku a do Spojených států později přesídlil společně s manželkou.

Kerry v blahopřání zmínil i dobré česko-americké vztahy a chválil spolupráci v rámci Severoatlantické aliance. "Jsme České republice vděční za podporu na Ukrajině, v Afghánistánu, Sýrii a v boji proti terorismu," uvedl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…