Americký ministr: USA jsou připraveny zesílit sankce proti Rusku

10.06.2015 6:52

Sankce proti Rusku jsou v případě potřeby připraveny zesílit USA a jejich spojenci ve skupině G7. V úterý to řekl americký ministr financí Jack Lew ukrajinskému premiérovi Arseniju Jaceňukovi a ministryní financí Nataliji Jareškové. Oba činitelé kyjevské vlády přijeli do Washingtonu jednat na půdě Mezinárodního měnového fondu (MMF) o otázce zmírnění ukrajinského dluhu, uvedla agentura Reuters.

Americký ministr: USA jsou připraveny zesílit sankce proti Rusku
Foto: wikipedia
Popisek: Americká vlajka.

Země G7 daly v pondělí na závěr summitu v Bavorsku najevo, že jsou připraveny zpřísnit dosavadní protiruské sankce, pokud to bude kvůli situaci na Ukrajině nutné. Americký prezident Barack Obama tam řekl, že protiruské sankce je třeba zachovat a v případě potřeby ještě zesílit, protože podle něj ruské síly stále působí na východní Ukrajině.

Lew ocenil Kyjev za snahu dosáhnout dohody o restrukturalizaci dluhu. "Poznamenal, že program MMF (pro Ukrajinu) vyžaduje od všech zúčastněných oběti v zájmu zajištění ekonomického oživení, které prospěje všem stranám," řekl Lew podle sdělení ministerstva.

Ukrajina se snaží o dohodu se soukromými věřiteli na restrukturalizaci dluhu, aby ušetřila do roku 2018 více než 15 miliard dolarů. Dohoda by zemi umožnila splnit podmínky spojené se záchranným programem MMF v objemu 40 miliard dolarů (985 miliard Kč). Kyjev trvá na tom, aby věřitelé přistoupili na snížení hodnoty dluhopisů, což zástupci věřitelů odmítají a dávají najevo zklamání z toho, že zatím nebyl nalezen základ k jednání.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…