Americký novinář: Putin využívá Zemana. A jestli budou v ruských volbách volit i na Krymu...

16.09.2016 13:47

Nejen o nadcházejících parlamentních volbách v Rusku mluvil v rozhovoru pro server Hlidacipes.org Brian Whitmore, americký novinář, který dlouhodobě analyzuje ruskou politiku pro Rádio Svobodná Evropa / Rádio Svoboda.

Americký novinář: Putin využívá Zemana. A jestli budou v ruských volbách volit i na Krymu...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Server poukázal na to, že tyto volby budou zároveň první, kdy se bude ve volbách hlasovat na Krymu. Whitmoreovi připadá zásadní otázka legitimity poslanců takto zvolených do Státní dumy. „Část ruského parlamentu bude sestavena z lidí, kteří byli zvoleni v jiné zemi. To je, jako by v českém parlamentu seděli poslanci zvolení v Polsku. Byl by takový parlament legitimní?“ prohlásil. Podle něj bude zajímavé, jak se k tomu postaví mezinárodní organizace jako OSN, Rada Evropy a zahraniční parlamenty.

  • Celý text je ZDE

Odpověděl také na otázku, zda považuje Miloše Zemana za nejlepšího přítele Vladimira Putina na západ od Ruska. „Pochybuji, že má Vladimir Putin v tomto smyslu nějaké přátele. Zeman je prostě jeden z lidí, které Putin využívá. Ale myslím, že Zeman, podobně jako třeba maďarský premiér Viktor Orbán, je mu poměrně užitečný. Hodí se na to fráze mylně připisovaná Vladimiru Iljiči Leninovi – užitečný idiot. Takových lidí je hodně v Evropě i v USA, je to pestrá směsice lidí, které Rusko účinně využívá pro svou propagandu i snahu vymanit se z izolace,“ uvedl Whitmore.

V západních zemích je běžné, že v parlamentních volbách rozhodují ekonomická témata, míra nezaměstnanosti, víra v lepší budoucnost, životní standard. Co ale rozhoduje v ruských volbách?

Z logiky věci by člověk očekával, že by to také měla být životní úroveň. Rusko má totiž problémy, je vysoká inflace, hodnota rublu výrazně poklesla, platy klesají… Jenže tato témata v Rusku klíčová nejsou. „Místo toho je to vize Ruska a jeho návratu jako světové velmoci, připojení Krymu jako důkaz toho, jak se Rusko zvedá z kolen – taková témata rezonují. V kampani zaznívá i to, že jde o rozhodování mezi Jednotným Ruskem a CIA. To je úroveň rétoriky, která tyto volby ilustruje,“ uvedl Whitmore.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…