Americký novinář Zakaria: Francouzi, je cynicmus prodávat Rusku zbraně

25.07.2014 9:26

„Francie stále pokračuje v prodeji zbraní Rusku. A to ve chvíli, kdy diskutujeme o dalších sankcích. Jak je možné, že se nad tím v Evropě nikdo nepozastavuje?" pokládá si otázku americký spisovatel a novinář indického původu Fareed Zakaria v rozhovoru pro CNN, jehož výtah byl publikován na internetovém serveru tohoto amerického televizního kanálu.

Americký novinář Zakaria: Francouzi, je cynicmus prodávat Rusku zbraně
Foto: worldwide.com
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande

Podle Zakarii slyšíme velmi ostrá a rozhodná vyjádření na adresu Ruska za jeho spoluúčast na sestřelení letadla MH17 od americké velvyslankyně při OSN Samanthy Power a prezidenta Baracka Obamy a poměrně dost je slyšet i britský premiér David Cameron či jeho australský protějšek Tony Abbott. Přístup Německa, Francie a dalších evropských mocností je však podle jeho názoru příliš vlažný a málo razantní.

„Důvodem jejich postojů je fakt, že Evropa je ekonomicky s Ruskem až příliš provázána, což se týká především oblasti energetiky. Například Francie se vždy považovala za jakýsi most mezi Evropou a Ruskem. Francouzi na svoji úlohu byli vždy pyšní a stejně tak jsou na sebe pyšní i teď, když Rusku prodávají zbraně. Berou to prostě tak, že když tuto obrovskou zakázku nezrealizují, zastoupí je Američané, jejichž dominance na světovém trhu se zbraněmi jim je již tak trnem v oku."

Celý článek v angličtině si můžete přečíst ZDE.

Podle Zakarii je problém v tom, že evropské země sledují především své vlastní zájmy. „Přestože se stále dokola mluví o mezinárodní spolupráci a společné zodpovědnosti, tak národní zájmy v zahraniční politice Německa či Francie nakonec vždy převáží nad humanitárnimi tématy. Prosazovat národní zájmy je samozřejmě v pořádku. V případě energetické závislosti Německa na Rusku je do jisté míry možné pochopit, proč Němci příliš na Rusy netlačí. Bez plynu se nelze obejít. Potřebujete jej k tomu, abyste přežili. Pokud ale Francouzi obchodují se zbraněmi se spoluviníkem letecké tragédie Ruskem jen pár dní po pádu letadla, potom jde o skutečný cynismus,“ kritizuje Zakaria přístup Francie.

V dalším průběhu rozhovoru se Zakaria ohlíží do historie a říká, že Francie vždy prosazovala spíš realistickou politiku založenou na hájení národních zájmů než zásadovou politiku založenou na lidskoprávních principech. „Pokud budete Francouze kárat za jejich cynismus v případě prodeje zbraní Rusku, odpoví vám, že díky této zakázce vzniknou tisíce pracovních míst a jejich ekonomika tak půjde opět nahoru. To samozřejmě chápu a netvrdím, že by snad měla Francie přerušit s Ruskem veškeré obchodní styky. Bylo by však vzhledem k obětem leteckého neštěstí důstojné realizaci této vojenské zakázky alespoň odsunout na pozdější dobu. Teď to prostě není vhodné,“ je přesvědčen Zakaria.

Na další vývoj konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou se Zakaria dívá realisticky. Rusko je podle něj ve všech směrech světová mocnost a tak není možné jeho vliv na situaci snížit na minimum. „Naše možnosti jsou samozřejmě limitované. Nemůžeme zabránit tomu, aby Rusko i nadále podporovalo separatisty. Měli bychom si však stanovit společnou strategii a reagovat na kroky Ruska systematicky a s rozhodností. Prezident Obama postupuje v podstatě správně, ale měl by být, jak správně řekl před několika dny Zbigniew Brzezinski, více energický a cílevědomější,“ uzavírá Zakaria. 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …