Americký novinář přednášel v Praze pod záštitou Bakaly. A tohle napovídal mladým českým žurnalistům

16.08.2018 17:07

Adam Entous je americký investigativní novinář a čerstvý držitel Pulitzerovy ceny. Říká, že jeho práce se od nástupu Donalda Trumpa do Bílého domu zhoršila. „Jste pořád krok od katastrofy,“ tvrdí v rozhovoru, který vyšel na webu HlidaciPes.org.

Americký novinář přednášel v Praze pod záštitou Bakaly. A tohle napovídal mladým českým žurnalistům
Foto: pixabay.com
Popisek: Tisk - ilustrační foto

Adam Entous je teď členem redakce týdeníku The New Yorker. Do Prahy přijel jako lektor programu pro mladé novináře Journey: Journalism Bootcamp, který organizuje Bakala Foundation. Po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem publikoval Adam Entous s kolegy z deníku The Washington Post, kde tehdy působil, sérii článků mapujících kontakty členů Trumpovy kampaně s Ruskem. O rok a půl později řeší otázku, jestli a jak přesně se Rusko pokusilo průběh voleb ovlivnit v Trumpův prospěch hned několik vyšetřovacích týmů a komisí v USA.

Anketa

Doporučili byste svému synovi či vnukovi jít sloužit jako voják z povolání, kdyby o to projevil zájem?

12%
88%
hlasovalo: 5683 lidí

Nyní vyšetřování vede Robert Mueller. Novinář ho chválí za jeho dosavadní práci, ale podotýká, že zatím pouze potvrdil to, s čím už přišli Entousovi kolegové. „Myslím, že Mueller ještě do (listopadových kongresových) voleb přijde s něčím novým, a nevidím žádné signály, že by jeho vyšetřování nějak zpomalovalo. A pokud v listopadu demokraté dokážou sebrat republikánům většinu aspoň v jedné z komor Kongresu, může ta hra o Trumpovu budoucnost nebo i pokus o jeho případné odvolání – impeachment – vypadat úplně jinak,“ odhaduje novinář.

Adam Entous si myslí, že Trump vyšetřování bere osobně. „Když někdo zmiňuje ruské vměšování do voleb v roce 2016, vlastně tím umenšuje historické Trumpovo vítězství, jak ho vidí on sám,“ tvrdí. Ale prý chápe, co se děje. Entous prý hovořil s důstojníkem zpravodajských služeb, který při rozhovoru s Trumpem odhalil, že Trump celé situaci rozumí velice dobře. Ale údajně shazuje vyšetřování, protože mu záleží na tom, jak ho lidé vnímají. Podle novinářových zdrojů Trumpovi lidé lhali o obsahu jednání s Rusy a snažili se setkání s nimi bagatelizovat.

Z vměšování do amerických voleb vyplynula další otázka. Zda se Američané poučili a jsou schopní lépe poznat „dezinformace a prokremelskou propagandu“. Entous říká, že s veřejností se v Americe vůbec nepracuje a žádná strategie proti vměšování neexistuje. Jediná změna je prý v chování společností Facebook a Twitter. Twitter údajně smazal „boty“, tedy falešné účty, které prý Rusové používali.

Co se děje v Americe s médii, ho děsí. Prý se část veřejnosti obrací ke kanálu Fox News, který je podle něj stejně zapálený pro šíření vládních názorů jako Russia Today. A CNN nebo MSNBC zase jdou po Trumpovi 24 hodin denně. Entous říká: „Nejde jen o to, že Trump svými útoky na média povzbuzuje lidi, aby novináře nenáviděli. To mi vlastně vadí méně. Ale řada Trumpových sympatizantů je ochotná jít po konkrétních reportérech a naprosto je zdiskreditovat.“ Prý jsou takoví lidé ochotní nabourat se novinářům do mobilů a osobních dat a zničit je. Proto je podle něj novinařina dnes nebezpečnější a stresovější.

Novinář si stýská, že sice The New York Times nebo The New Yorker možná budou mít více předplatitelů, ale Trumpovo vládnutí rozdělí Ameriku. „Já totiž nevím, jestli vede ještě cesta zpět a co se stane, když všechny tyhle útoky a snižování kredibility tradičních médií potrvají ještě další dva roky nebo víc do příštích prezidentských voleb,“ obává se a dodává: „Já prostě nevím, jak ty lidi získat zpátky, když o ně jednou přijdeme.“

Pak se zaměřuje na metody, které Trumpova administrativa používá. „Na úplně každou schůzku jdu s obavou, že je to celé lež. Jsem mnohem podezřívavější,“ tvrdí Entous. Bílý dům se totiž prý snaží zabránit únikům. A aby zjistil, kdo vynáší informace, dostanou podezřelí kus informační skládačky, ze kterého se pak dá zjistit, kdo vynáší. Ale to znamená vypustit spoustu falešných informací, píše Entous.

Prý mu nyní lidé dávají špatné tipy v naději, že je otiskne, a zdiskredituje tak sebe nebo své médium. „Něco takového, v čem žijeme dnes, jsem ale ještě nezažil. Naposledy jsem třeba strávil celý měsíc – skutečně měsíc – tím, že jsem ověřoval, jestli osoba, která mi postoupila jistý dokument, je vůbec skutečná. V téhle době je strašně důležité mít investigativní novináře, ale je taky dost strašidelné jedním z nich být. Jste pořád krok od katastrofy,“ komentuje novinář náročnost svého povolání. V Čechách prý není stejná „kabelová kultura“ zpravodajských kanálů, které běží 24 hodin denně a kde si odborníci vyměňují názory, ale skutečného zpravodajství je pomálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…