Americký pravičák opět píše o Obamovi a jaderné válce. Nic hezkého pro Bílý dům

07.10.2014 12:40

Přední americký konzervativec Paul Craig Roberts varuje, že Obamova americká zahraniční politika může způsobit jadernou válku. Kritizuje však i jeho dva předchůdce v prezidentském úřadě, kteří prý lhali Rusku.

Americký pravičák opět píše o Obamovi a jaderné válce. Nic hezkého pro Bílý dům
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

„Agresivní a hloupý postoj Washingtonu vůči Rusku a Číně zničil veškeré diplomatické úsilí Reagana a Gorbačova, kteří ukončili studenou válku a odstranili hrozbu nukleárního armagedonu. Nyní se pokoušejí neokonzervativci závislí na státním rozpočtu a váleční jestřábi znovu vzkřísit jadernou hrozbu," konstatuje Roberts.

„Zkorumpovaná a pokrytecká Clintonova administrativa porušila slovo, které dal v roce 1990 jeho předchůdce v úřadu George H. W. Bush Gorbačovi, že se výměnou za souhlas Ruska se spojením Německa NATO nebude rozšiřovat dál na východ. Tvrzení tehdejšího ministra zahraničí Jamese Bakera, velvyslance v Moskvě Jacka Matlocka i odtajněné dokumenty skutečně potvrzují, že byl tento příslib vyřčen," poukazuje Roberts.

„V roce 1999 udělal prezident Bill Clinton ze svého předchůdce lháře a přivedl do NATO Polsko, Maďarsko i Českou republiku. Později ze svého otce i jeho důvěryhodného ministra zahraničí Bakera udělal lháře i George W. Bush a součástí NATO se s jeho souhlasem v roce 2004 staly Estonsko, Litva, Lotyšsko, Slovinsko, Slovensko, Bulharsko a Rumunsko. Zkorumpovaný a zoufalý Obama pak vše završil v roce 2009 přijetím Albánie a Chorvatska," ohlíží se do nedávné historie Roberts.

„Zkrátka a dobře, za posledních 21 let hned tři američtí prezidenti poučili Moskvu, že Spojeným státům se nedá důvěřovat. V současné době je tedy Rusko obklopeno americkými a NATO základnami s očekáváním, že brzy budou stát i na Ukrajině, která byla celá století součástí Ruska, a v Gruzii, kde se narodil Josif Stalin, dále v Černé Hoře, Makedonii, Bosně a Hercegovině a možná i v Ázerbájdžánu," jmenuje Roberts možné budoucí členy NATO.

„Do čela NATO vždy Washington vybere vhodnou loutku, která bude věrně sloužit jeho zájmům. Posledním takovým se stal bývalý norský premiér Jens Stoltenberg. Na příkaz Washingtonu ihned prohlásil v protiruském duchu, že NATO má silnou armádu s globálními pravomocemi, která může být nasazena kdekoliv, kde bude Washington chtít. Jeho prohlášení je přitom v přímém rozporu s účelem vzniku Aliance," povšiml si Roberts.

„Taková prohlášení odporují mezinárodnímu bezpečnostnímu systému. Je zřejmé, že NATO pro Rusko představuje hrozbu. To může způsobit velmi závažnou situaci," reagoval na trzení nového generálního tajemníka NATO člen veřejného výboru na ruském ministerstvu obrany Igor Koročenko. Asi uhádnete, co Koročenko myslel onou „závažnou situací“. „Ano, řeč byla o schopnosti Ruska vyhladit pomocí jaderných zbraní Spojené státy i celou Evropu," varuje Roberts.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„Hlupáci ve Washingtonu však nevyprovokovali jaderné hrozby jenom v Rusku, ale také v Číně. V loňském roce Čína vydala ilustrovaný návod, popisující, jak by čínské jaderné síly mohly zničit Spojené státy. Reagovala tak na vskutku šílený nápad Američanů vybudovat vzdušné i námořní základny mezi Filipínami a Vietnamem s cílem kontrolovat pohyby zdrojů v Jihočínském moři. Jaká idiotská vláda si může myslet, že by Čína takové vměšování se do její sféry vlivu nechala bez odpovědi? Čína navíc svůj jaderný arzenál obohatila o mobilní ICSMs. Washington bohužel o této zbrusu nové zbrani nic moc konkrétního neví, protože se usilovně zabývá protesty v Hongkongu," kritizuje Roberts.

„Rusko i Čína byly poslední roky nedílnou součástí světové ekonomiky ve snaze zlepšovat životní podmínky svých obyvatel. Naneštěstí se však ve Spojených státech dostali k moci arogantní psychopati, kteří se rozhodli, že nepřipustí, aby jakákoli země na světě prováděla zahraniční politiku nezávislou na Washingtonu. Hrozba jaderné války je tedy kvůli nim znovu ve hře. Taktika je stále stejná. Nejdříve Washington své rivaly zastrašuje. Když přesto neustoupí, tak je začne veřejně démonizovat," míní Roberts.

„V dějinách psaných Washingtonem představují největší zlo Japonsko a Německo v době druhé světové války. Tvůrci této povrchně psané historie přitom ignorují fakta, protože Japonsko bylo přinuceno do války poté, kdy mu byl zamezen přístup ke zdrojům. Japonsko bylo navíc dvakrát bombardováno atomovou zbraní, přestože se vláda snažila vzdát," píše Roberts.

„Všechny sliby amerického prezidenta Woodrowa Wilsona dané Německu, že v důsledku prohrané 1. sv. války nepřijde o žádná území a nebude muset platit válečné reparace, byly později porušeny. Německo bylo rozděleno a jeho území připadla Polsku, Francii a Československu. Navzdory slibu Wilsona byly Německu uloženy na základě Versaillské smlouvy předem nesplnitelné reparace. John Maynard Keynes později trefně poznamenal, že právě reparace způsobily druhou světovou válku," cituje Roberts známého ekonoma.

„Ponížením pracovitých lidí, jejichž země byla obsazená cizimí vojsky, byla vydlážděna cesta pro vzestup Adolfa Hitlera. V roce 1935 se německý diktátor citíl natolik silný, že Versaillskou smlouvu vypověděl. Pokud by Hitler nepodlehl své aroganci a nevyslal své vojáky do Ruska, mohl on a jeho nástupci Evropě vládnout do dnešních dnů," je přesvědčen Roberts.

„Skutečné dějiny se od těch prezentovaných Washingtonem, které se poté učí Američané ve škole, diametrálně liší. Většina Američanů žije v nevědomosti a usnadňuje tím šíření války Washingtonem do celého světa. Pokud lidstvo nezničí globální oteplování nebo ebola, tak ignorance Američanů a touha Washingtonu směřující ke světové hegemonii se o to postarají určitě," uzavírá Roberts v pesimistickém duchu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …