Americký prezident prý způsobí problémy i svým nástupcům. Čínský komentátor zevrubně rozebral jedno zásadní rozhodnutí

28.11.2014 18:55

Novinář Rong Xiaoqing ve svém textu publikovaném v největším čínském deníku Global Times kritizuje přistěhovaleckou reformu amerického prezidenta Baracka Obamy. Podle jeho názoru je plná nedostatků, stejně jako celý přistěhovalecký systém USA.

Americký prezident prý způsobí problémy i svým nástupcům. Čínský komentátor zevrubně rozebral jedno zásadní rozhodnutí
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

„Ve svém projevu z minulého týdne vztahujícímu se k přistěhovalecké reformě americký prezident Barack Obama nastínil svůj plán, podle kterého by měl být legalizován pobyt části imigrantů, kteří se do země dostali bez povolení úřadů. Jedná se o zásadní krok a prezident bude muset v Kongresu čelit republikánské opozici, jež s reformou nesouhlasí. Obama tedy bude mít velmi složité, aby mohl splnit svůj slib, který učinil v roce 2008 a zopakoval jej i o čtyři roky později po svém znovuzvolení. Prezidentův projev jistě přinutil ilegální imigranty k pláči. U některých to ovšem byly slzy štěstí, u jiných slzy zklamání," popisuje situaci čínský novinář žijící v New Yorku. 

Obamovo úsilí podle čínského novináře jistě přivítali ilegální imigranti s čistým trestním rejstříkem, kteří ve Spojených státech setrvávají více než pět let a kteří mají děti s americkým občanstvím. „Ti mohli skutečně plakat štěstím. Bude jim umožněno žít a pracovat v Americe a jejich nový status je uchrání od hrozby, že mohou být kdykoli vyhoštěni do své mateřské země. Druhá skupina imigrantů, jež neodpovídá avizovaným požadavkům, však musela být notně zklamána. Na tento den čekali mnoho let. Nyní se však ukázalo, že na jejich životech nikomu příliš nezáleží. Budou i nadále žít v nejistotě," upozorňuje čínský novinář. 

Xiaoqing uznává, že ze žádného politického rozhodnutí nemohou mít prospěch všichni. Vždycky se podle jeho mínění najde část společnosti, která má prostě smůlu. „Máme tu 11 milionů ilegálních imigrantů, jenže ti byli pro Spojené státy po dlouhá desetiletí skutečně velkým problémem. Demokraté i republikáni si uvědomují, že země nemá dostatek prostředků, aby je mohla všechny deportovat. Stejně tak ale nemohou dovolit všem, aby v zemi zůstali. To znamená, že jakékoli řešení neuspokojí všechny," je přesvědčen Xiaoqing. 

„Politické rozhodnutí, ze kterého bude profitovat pět milionů lidí a dalších šest milionů přijde zkrátka, jen stěží povede ke stabilizaci neutěšeného stavu. Naopak může tato `drobná` skutečnost způsobit v chystané reformě vážné trhliny," varuje čínský novinář.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„Prezidentský návrh reformy například zabrání tomu, aby byly i nadále rozdělovány rodiny imigrantů. Nijak ovšem nechrání rodiny imigrantů, na které se `amnestie` nevztahuje. A i když si prezident Obama v rámci reformního balíčku klade za cíl zpřísnit ochranu hranic, snížení počtu ilegálních imigrantů bude mít pravděpodobně jen krátké trvání. Ti, kdo chtějí překročit hranice z Mexika, budou novou politikou v oblasti přistěhovalectví naopak povzbuzeni k dalším ilegálním přechodům hranic. Ale i faktem, že mnoho stávajících ilegálních přistěhovalců bude v USA pokračovat dál," všímá si čínský novinář. 

„V důsledku reformy snížený počet ilegálních imigrantů se brzy vrátí na svoji původní úroveň, pokud tedy toto číslo ještě nevzroste. Následné problémy bude potom muset obtížně řešit nástupce Obamy, který za dva roky prezidentský úřad opustí. Ta část ilegálních imigrantů, kterým prezidentův návrh přinesl jen slzy zklamání, by však neměla vinit pouze jeho. Nedokonalý návrh reformy je pouze odrazem základního problému imigračního systému USA," tvrdí čínský novinář. 

„Přes přesvědčení Američanů, že všichni lidé si jsou rovni, je založena jejich imigrační politika na přesném opaku. Systém rozděluje imigranty na ty, kteří jsou majetní a na nemajetné. Přitom rozdíly mezi oběma skupinami mohou být často jen dílem náhody a momentální situace, než aby napovídaly o něčem hlubším," má jasno čínský novinář. 

„Někteří z imigrantů dostanou zelenou kartu v příštích měsících, jiní budou čekat více než deset let, aby se mohli připojit ke svým rodinám žijícím ve Spojených státech. Mnohé z toho připomíná pravidelnou roční loterii, kterou Spojené státy rozjely, aby daly lidem z mnoha zemí světa šanci vsadit si na získání zelené karty," píše čínský novinář. 

„V tomto systému musí některé národnosti, jako jsou Číňané a Indové, čekat na zelenou kartu mnoho let. Zatímco lidé ze zemí s menším počtem žadatelů ji získají v mnohem kratším termínu. Neviditelná imigrační věznice omezuje více lidí, než by to dokázala jakákoli skutečná věznice," kritizuje čínský novinář. 

„Aktivista Wing Lam žijící v New Yorku jednou prohlásil, že imigrační politika Spojených států dělá z přistěhovalců v čínské čtvrti moderní otroky z plantáží. Jeho názor sice může znít poněkud extrémně, ale je bohužel částečně založen na realitě," uzavírá čínský novinář. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…