Americký profesor napsal knihu o tom, jak číst Václava Havla. Listovali jsme

15.06.2016 15:31

Působivou studii amerického profesora slavistiky Davida S. Danahera vydává v těchto dnech Argo. Autor se zajímá o Havlovo dílo jak svým úhlem pohledu, tak četnými citacemi výrazných osobností. Jmenujme Martina C. Putnu, Ladislava Hejdánka, Ivana Havla, Josefa Mlejnka nebo Jiřího Žáka.

Americký profesor napsal knihu o tom, jak číst Václava Havla. Listovali jsme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochodem s molitanovým srdcem na Hrad uctili fanoušci Václava Havla čtvrté výročí jeho úmrtí

David Danaher patří k nejuznávanějším americkým slavistům mladší generace. Jeho monografie o literárním díle Václava Havla, nazvaná Číst Václava Havla (Reading Václav Havel), jež současně s českým vydáním vychází anglicky v prestižním nakladatelství University of Toronto Press, je – jak už název napovídá – především literárněhistorickým a literárněkritickým rozborem Havlova uměleckého díla. Havlovo politické působení zůstává spíše stranou, jakkoli úplně se mu David Danaher nevyhýbá (ostatně by to ani nebylo možné, jak sám mnohokrát uvádí, umění se v Havlově díle s politikou prolíná naprosto neodlučitelně).

Danaherovy analýzy nezapřou autorův akademický background. Jsou v nejlepším slova smyslu anglosaské, staví na precizní textové a kontextové analýze, jež je pro angloamerické akademické prostředí po celá desetiletí příznačná. Samozřejmostí je přitom pro autora i pečlivá práce s prameny i sekundární literaturou. Jeho dílo tak sice nabízí pohled z cizího kontextu, ale pohled poučený, vycházející z důvěrné obeznámenosti s kontextem českým.

Pro laika jde o knihu, jež nabídne kompletní Havlův život. Od literárních začátků po prezidentské projevy. Pro znalce pak kniha, pečlivě zpracovaná a založená na výrazně univerzitním pozadí, vhled do Havla pomocí techniky, metod, srovnání.

David Danaher působí jako profesor na katedře slavistiky University of Wisconsin v Madisonu (USA). V současné době se zabývá především dílem Václava Havla. Interpretační studie o Havlových textech publikoval i amerických i v českých odborných časopisech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…