Americký publicista se velice kriticky vyjádřil k euru a přidal příklady jeho údajné škodlivosti

19.07.2015 14:25

Americký publicista Matt O‘Brien se na stránkách deníku The Washington Post vyjádřil ke členství v eurozóně. Podle něj je to horší než bankrot.

Americký publicista se velice kriticky vyjádřil k euru a přidal příklady jeho údajné škodlivosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Jak píše server První zprávy, který informaci přinesl, O‘Brien je přesvědčen, že euro může zemím údajně způsobit více škody než bankrot. Na podporu svého názoru prý publicista uvádí Nizozemsko a Finsko, jejichž ekonomická výkonnost byla během posledních sedmi let horší než výkonnost Islandu, který v roce 2008 zbankrotoval.

O‘Brien se domnívá, že v okamžiku vstupu do eurozóny nebyly Finsko ani Nizozemsko považovány za země se slabou ekonomikou a dodržovala se zde všechna pravidla, která jsou v eurozóně předepsána. Ani to je ale podle něj neochránilo od výsledků, které lze údajně nazvat katastrofálními. „A vše spočívá v euru,“ tvrdí analytik.

Svěrací kazajka eura prý převrací běžné problémy v mimořádné

„Můžeme to říci umírněně a zdvořile, asi jako šéf Evropské centrální banky Mario Draghi, který řekl, že evropská měna je nedokonalá a zranitelná,“ napsal dále O‘Brien, podle něhož se Finsko, které ztratilo dvě největší odvětví exportního průmyslu, mohlo vyrovnat s obtížemi pouze devalvací měny. To ale podle O‘Briena v eurozóně udělat nelze. Místo toho tak musela země snížit náklady a snížit mzdy, což podle něj pokračuje vyhazovy z práce. „Výsledkem je největší pokles v ekonomice v posledních letech, jaké Finsko nezažilo od 90. let. Ačkoliv to nepomohlo, muselo Finsko výrazně snížit výdaje rozpočtu podle pravidel eurozóny,“ podotýká publicista.

V případě Nizozemska jsou podle něj náklady uvnitř země i nadále vážným problémem, protože prý v Nizozemsku obrovská bublina bydlení poháněla úrokové platby, které dopadly na vlastníky. „Na domácnosti Nizozemska tak dopadá takové dluhové břemeno jako u žádné jiné země v eurozóně,“ domnívá se O‘Brien.

Naopak Island, jehož ekonomika byla v bankrotu, nyní předstihuje Nizozemsko či Finsko z hlediska ekonomiky díky tomu, že používá svou měnu, je údajně přesvědčen O‘Brien. Zároveň poukazuje na to, že země eurozóny nemohou devalvovat měnu nebo zavést nižší úrokové sazby, aby se zabránilo krizi. Jak publicista poznamenává, jediné, co mohou země v eurozóně udělat, je snížit platy a výdaje za ekonomické přestupky, ať se jich dopustily, nebo ne. „Svěrací kazajka eura převrací běžné problémy v mimořádné, jako je tomu v případě Finska, a v mimořádné historické, jako je tomu v případě Řecka, bez ohledu na to, zda dodržují pravidla,“ uzavírá O‘Brien svou analýzu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…