Americký senátor Paul chce zablokovat prodej vrtulníků ČR

17.05.2019 6:20

Americký senátor Rand Paul hodlá zablokovat prodej armádních vrtulníků Česku, který začátkem května schválilo americké ministerstvo zahraničí. Republikánský politik tento týden předložil v Senátu návrh několika usnesení zakazujících dohodnutý prodej vojenské techniky vedle Česka také Bahrajnu, Kataru či Spojeným arabským emirátům. Vyplývá to z informací dostupných na internetových stránkách amerického Kongresu. Paul se podobné kontrakty pokoušel zastavit už loni, nezískal však dostatečnou podporu kolegů v Senátu.

Americký senátor Paul chce zablokovat prodej vrtulníků ČR
Foto: Ministerstvo obrany / Miroslav Šindelář
Popisek: Nastoupené jednotky 1. rotního úkolového uskupení AČR, které se vrátily po půlročním působení v Litvě

Česko chce pro armádu koupit 12 bojových či víceúčelových vrtulníků od amerických společností Bell Helicopter a General Electric. Americké ministerstvo zahraničí s touto strategickou zakázkou souhlasilo a před dvěma týdny o tom informovalo Kongres. Česko by podle schváleného návrhu mělo možnost vybrat si až 16 strojů, mezi nimiž jsou víceúčelové vrtulníky Black Hawk typu UH-60 či UH-1 Venom i bojové helikoptéry AH-1 Viper.

Kongres má právo do 14 dnů od předložení ministerstvem vyjádřit k zakázce námitky, což se ale v drtivé většině případů neděje. Prodej zbraní některé zemi může být zamítnut v případě, že se na tom shodnou Senát i Sněmovna reprezentantů.

Paul se rozhodl hledat mezi senátory podporu pro rezoluce, které prošly tento týden dvěma čteními a které dostal na stůl zahraniční výbor Senátu.

„Je však téměř vyloučené, že by obě komory o návrhu vůbec hlasovaly. Podle dostupných informací je velmi nepravděpodobné i to, že by Paulův návrh mohl celou schvalovací proceduru výrazněji zdržet. Žádný další senátor se k Paulově iniciativě podle našich informací nepřipojil,“ sdělil ČTK zástupce českého velvyslance ve Washingtonu Zdeněk Beránek.

Spolu s Českem by podle předložených usnesení měly být zablokovány například prodeje raket Patriot Bahrajnu či vrtulníků Apache Kataru.

Senátor se už loni na podzim pokoušel odvrátit předchozí zbrojní kontrakty s Bahrajnem. Zdůvodňoval to jeho zapojením do koalice vedené Saúdskou Arábií bojující v jemenské válce. Saúdskou Arábii tehdy Paul a další američtí politici tvrdě kritizovali za vraždu novináře Džamála Chášukdžího. Navzdory tomu ve stočlenné komoře získal jeho návrh jen 21 hlasů a neprošel.

Jak Paul zdůvodňuje návrh zákazu prodeje helikoptér americkému spojenci v NATO, není z dostupných informací patrné. Podle Beránka se ve čtvrtek senátor na vlastní žádost sešel s českým velvyslancem Hynkem Kmoníčkem, což byl jeho vůbec první kontakt s ambasádou ČR. Důvodem schůzky byla jeho nadcházející první cesta do Česka a o prodeji vrtulníků řeč nebyla.

Ambasáda je s Paulem v kontaktu a o jeho návrhu s ním chce při nejbližší příležitosti hovořit, dodal Beránek.

reklama

autor: nab

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…