Americký senátor označil maďarského premiéra za neofašistického diktátora. Věc měla dohru

04.12.2014 18:42

Nezvykle tvrdý slovní útok z úst amerického republikánského senátora a bývalého prezidentského kandidáta Johna McCaina na současného maďarského premiéra Viktora Orbána nezůstal bez odpovědi. Dnes si kvůli tomu ministerstvo zahraničních věcí Maďarska předvolalo amerického chargé d'affaires v Budapešti Andrého Goodfrienda. Informoval o tom slovenský server Hlavnésprávy.sk.

Americký senátor označil maďarského premiéra za neofašistického diktátora. Věc měla dohru
Foto: Redakce
Popisek: Maďarská vlajka

John McCain při schvalování nové velyslankyně USA v Maďarsku Colleen Bellové v úterý označil předsedu maďarské vlády Viktora Orbána za neofašistického diktátora. Pro internetové vydání maďarského deníku Népszabadság to dnes potvrdil McCainův mluvčí Brian Rogers.

Podle zmíněného slovenského serveru si dnes maďarské ministerstvo zahraničních věcí kvůli tomuto kontroverznímu prohlášení předvolalo amerického chargé d'affaires v Budapešti Andrého Goodfrienda.

Maďarská vládní strana se snažila s americkými republikány udržovat dobré vztahy

Pikantní na celé věci je, že podle maďarského zpravodajského serveru VS.hu se vládní strana FIDESZ snažila s americkými republikány udržovat v posledních letech dobré vztahy.

Orbán prý dokonce McCaina označil za národního hrdinu. A nynější maďarský ministr zahraničních věcí Péter Szijjártó se zase před dvěma lety zúčastnil konventu republikánů.

  • Zdroj zprávy ZDE.

McCain kritizoval maďarskou vládu už v lednu při své návštěvě Budapešti

Podle VS.hu se McCain už při své lednové návštěvě Budapešti vyjadřoval na adresu maďarské vlády velmi kriticky. Uvedl, že v souvislosti se situací maďarské demokracie se objevují obavy, z nichž některé jsou velmi vážné.

Maďarští vládní politici považovali americké demokraty za přívržence maďarské levice, která podle maďarských vládních stran stála za americkými útoky proti Maďarsku.

Maďarská vláda vyzvala představitele USA, aby se před svými vyjádřeními seznámili s fakty

Podle státního tajemníka maďarského ministerstva zahraničních věcí Levente Magyara maďarská vláda odmítá McCainovy poznámky týkající se Orbána i vztahu Maďarska s Ruskem. Maďarský kabinet opakovaně vyzval americké představitele, aby se předtím, než se o Maďarsku vyjádří, informovali o faktech.

McCain při schvalování nové velvyslankyně Bellové kromě toho, že Orbána označil za „neofašistického diktátora", rovněž prohlásil, že Bellová je „totálně nezpůsobilá na post velvyslankyně v Maďarsku, které je důležitou zemí a v níž se dějí špatné věci“.

reklama

autor: vam

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…