Americký server: Obamo, přestaň se už vymlouvat a začni konečně něco dělat!

04.06.2015 13:31

Americký server Investors.com negativně hodnotí Obamovu ekonomickou politiku a rovněž kritizuje výmluvy, kterými americký prezident omlouvá pokles ekonomického růstu.

Americký server: Obamo, přestaň se už vymlouvat a začni konečně něco dělat!
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

„V ekonomickém oddělení Bílého domu už musí být skutečně zoufalí. Když se podle revidovaného HDP ukázalo, že v prvním čtvrtletí došlo k poklesu o 0,7 %, začali z těchto špatných výsledků obviňovat své vlastní odhady. Na seznamu Obamových výmluv se tak objevila zcela nová, podle které za vším stojí sezónní vlivy. Šéf oddělení Jason Furman poznamenal, že i přes odečet sezónních vlivů nemusí být odhad HDP přesný vzhledem ke vlivu zimního počasí,“ píše se v editorialu internetového serveru Investors.com.

celý text v angličtině najdete ZDE

Podle amerického serveru však přitom v hospodářském růstu od ledna do března v porovnání se zbytkem roku žádný podstatný rozdíl není. „Někdy jde o nižší čísla, jindy zase vyšší. Problém však není v odhadech či způsobu jejich počítání. Klíčové je to, že růst ekonomiky za Obamy byl tak nízký, že jej může rozhodit jakákoli maličkost. Oživení ekonomiky se započalo v červnu 2009 a od té doby jsme zaznamenali čtyři čtvrtletí, kdy buď ekonomika rostla či si držela své dosavadní tempo. Celkový růst ve 23 čtvrtletích potom byl 13,3 %. To však není ani polovina průměrného tempa růstu 26,7 %, kterého bylo dosaženo v předchozích deseti poválečných obdobích, kdy došlo k oživení ekonomiky,“ konstatuje americký server.

Na základě výše zmíněné statistiky Investors.com míní, že oživení ekonomiky za Obamy bylo zanedbatelné. „V průběhu let však z pomalého růstu americký prezident obviňuje kohokoli a cokoli jiného, jen svou politiku ne. V roce 2011 se vymlouval na japonské tsunami, arabské jaro, ekonomické problémy ve Španělsku, Itálii a Řecku. O rok později za vším zase stály vysoké ceny zemního plynu a krize evropské ekonomiky. Pak z pomalého ekonomického rustu obviňoval republikány a jejich rozpočtové škrty a jejich další kroky, které údajně znemožnily jeho vládě konat. V neposlední řadě potom Obama vždy může veškeré problémy svádět na svého předchůdce v prezidentském úřadu George Bushe. V poslední době se zdá, že alespoň od této výmluvy snad již upustil,“ uzavírá Investors.com.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…