Americký útok v Kundúzu zasáhne spíš nás než Afghánce, míní Štětina

07.10.2015 22:50

Senátor Václav Hampl a europoslanec Jaromír Štětina (TOP 09) ve středečních Událostech, komentářích České televize debatovali o útoku Američanů na nemocnici Lékařů bez hranic v Kundúzu. Ačkoli organizace tvrdí, že v zásadě jde o válečný zločin, podle politiků na to zatím máme příliš málo informací.

Americký útok v Kundúzu zasáhne spíš nás než Afghánce, míní Štětina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Jaromír Štětina také sdělil, že pátou kolonou Kremlu je v České republice KSČM

„Prozatím velmi doufám, že to byl omyl. Představa, že to byl záměr, je strašná,“ konstatoval Hampl.

prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

  • BPP
  • Tento profil není senátorem V. Hamplem aktivně používán.

Podle Štětiny se celý incident musí řádně prošetřit a označit viník. Ať už bude zjištěno cokoli, Afghánci si to budou pamatovat. Podle Hampla to určitě nedělá dobré jméno Západu, ale podle Štětiny má možná celá tragédie větší dopad na nás než na Afghánce. Proč? Protože se v této zemi vedou války prakticky nepřetržitě desítky let. Vzpomeňme si např. na sovětskou invazi do Afghánistánu. Štětina uznal, že jde o poněkud cynický pohled, ale faktem je, že v Afghánistánu umírá mnoho lidí mnoho let.  

Rusové ostatně i dnes ukazují svaly. Podle Štětiny to nedělají jen proto, aby udrželi u moci Asada. Ukazují sílu také Evropě, a to i za cenu toho, že ruské bomby mohou zvednout další uprchlickou vlnu. Možná by nás to nemělo tolik překvapovat, když si uvědomíme, že Rusové okupují Krym, to si ještě před pár lety nikdo neuměl představit.

Sluší se dodat, že americký útok na nemocnici nebyl prvním útokem na civilisty v Afghánistánu ze strany  USA. Vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr k tomu doplnil, že také záleží na tom, jak si definujeme omyl. „On to také mohl být záměr z titulu informací, že se v nemocnici nacházejí bojovníci Tálibánu,“ připomněl expert. Mohl to být omyl a nějakou chvíli trvá, než je vojenská operace zrušena, když se na takový omyl přijde. Proto mohla celá mylná operace trvat třeba i hodinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…