Americký velvyslanec v ČT vyčítal Klausovi jeho tezi k ukrajinské krizi

01.10.2014 19:35

Andrew Schapiro pracoval v USA na pozici špičkového právníka. Na žádost amerického prezidenta Baracka Obamy - svého spolužáka - se ale rozhodl svou práci opustit a stát se velvyslancem v Česku. A jak se dívá na malou zemi v srdci Evropy? Nejen o tom hovořil ve středečním Interview ČT24. Došlo i na protiruské sankce a Islámský stát.

Americký velvyslanec v ČT vyčítal Klausovi jeho tezi k ukrajinské krizi
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

Nový velvyslanec USA v České republice Andrew Schapiro má české kořeny. Jeho rodina utíkala z Československa před nacisty. V křesle hosta středečního Interview ČT24 prozradil, že od raného dětství slýchal doma o meziválečném Československu. „Já sám jsem tady byl poprvé v 19 letech ještě za komunismu, když jsem navštívil některé členy své rodiny."

Nabídku na velvyslanecký post zvažoval, ale vzhledem k dnešnímu propojení světa se nerozhodoval zas tak dlouho, protože může zůstat v kontaktu s přáteli. „Máte dobré pivo, líbí se mi i zdejší svoboda,“ poznamenal na adresu naší země s tím, že se u nás líbí i jeho rodině. Česko má prý v USA respekt, a to i díky tomu, jak vystupuje v NATO. „Mám velikou radost z toho, jakou pozici v NATO získal generál Pavel.“ Z toho, že se nevyvedla zakázka okolo Temelína, si příliš hlavu nedělá. To, že se někdy obchody nevydaří, prý neznamená, že nezůstaneme přáteli.

Dal také jasně najevo, že si velmi váží Baracka Obamy. Má prý velké charisma a velmi mu to myslí.

Sankce vůči Rusku

Vyjádřil se také k rusko-ukrajinské krizi a důrazně odmítl tezi exprezidenta Václava Klause, že tuto krizi v podstatě zavinila EU a Západ svými kroky. Podle velvyslance je to falešný pohled na věc, protože odhlíží od ruské agrese vůči cizímu státu. A to už na Krymu.

„Stačí, když Rusko stáhne své vojáky z Ukrajiny. Když přestane s vojenskými akcemi na Ukrajině. Je to na nich,“ uvedl velvyslanec. Pochvaloval si i sankce, protože dopadají na ruskou ekonomiku. „My to ale neděláme proto, abychom potrestali Rusko, my jen chceme, aby Rusko změnilo své chování,“ podotkl. Následně ocenil fakt, že Česko postupuje v jednom šiku s ostatními zeměmi EU a Spojenými státy.

Česká společnost prý chápe postoj vůči Rusku už vzhledem ke své vlastní historii - letům 1938 a 1968.

Islámský stát

Stranou jeho pozornosti nezůstalo ani dění okolo Islámského státu. Schapiro prohlásil, že všechny lidi asi překvapila brutalita, s jakou radikálové postupují. A to není jediný problém. „Je také velký problém s tím, že za ně bojuje spousta lidí z Evropy, a to by mohl být obrovský problém,“ varoval. A ačkoli platí, že se američtí vojáci nezapojí do pozemní invaze proti radikálům, hrozbu, kterou představují, by západní svět neměl podcenit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …