Američtí čtenáři hltají knihu, ze které nemá vůbec radost Hillary Clintonová

07.07.2016 13:12

Ve Spojených státech před několika málo dny vyšla kniha, která by mohla zkomplikovat cestu Hillary Clintonové do Bílého domu. Autorem knihy je bývalý člen ochranky prezidenta Billa Clintona Gary Byrne, který se v 90. letech staral mimo jiné také o jeho manželku Hillary.

Američtí čtenáři hltají knihu, ze které nemá vůbec radost Hillary Clintonová
Foto: timesunion.com
Popisek: Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton

Kniha nazvaná v originále Crisis of Character se stala okamžitě bestsellerem. A to i přesto, že jí mainstreamová média nakloněná demokratické kandidátce na amerického prezidenta příliš nepřejí a považují knihu jen za snůšku pomluv, polopravd a úplných výmyslů. V tomto týdnu se každopádně Byrneův počin stal podle zveřejněného žebříčku společnosti Apple i jasnou jedničkou v jejím digitálním obchodě s knihami iBooks.

Samotný Byrne se ani nesnaží zastírat, že se jeho kniha ke Clintonové nestaví nijak lichotivě, a tvrdí, že chce jejím prostřednictvím ukázat americkým voličům, kdo je ve skutečnosti potenciální vůdce země Hillary Clintonová. „Během své služby v Bílém domě za Clintonovy vlády jsem byl svědkem mnoha osobních i politických skandálů. Rád bych, aby si knihu voliči přečetli dříve, než půjdou k volebním urnám,“ prohlásil Byrne.

Ať už je „Krize charakteru“ jen faktickým popisem situace, či lehce přibarveným letním čtením, Byrne byl v 90. letech skutečně v samotném centru dění. Dokonce byl v souvislosti se sexuálním skandálem tehdejšího prezidenta Billa Clintona a stážistky Moniky Lewinské dotazován na podrobnosti vyšetřovací komisí. „To, co jsem viděl v Bílém domě za dob Clintona, mě naprosto znechutilo,“ argumentuje Byrne, proč se rozhodl sepsat své paměti.

Zatímco republikáni v čele s uchazečem o post amerického prezidenta Donaldem Trumpem věří, že by kniha mohla demokratické kandidátce Clintonové uškodit a zkomplikovat její prezidentské aspirace, mnozí politologové si to nemyslí. „Kniha na prezidentské volby nebude mít žádný větší vliv. Byrne přišel s mnoha spornými tvrzeními, ale voliče Clintonové tím nejspíš v jejich postojích nezvyklá. Spíš se zavděčí těm, kteří již Clintonovou stejně dávno nenávidí,“ tvrdí politolog Larry Sabato.

O Clintonové se Byrne vyjadřuje jako o osobě, která není kompetentní k vykonávání prezidentské funkce. Upozorňuje na její výbuchy hněvu a v podstatě se jeho kniha nese v podobném duchu jako před rokem vydaná kniha „The First Family Detail“ od Ronalda Kesslera, kde její autor rozkrýval tajemství ze života několika amerických prezidentů. V jedné z kapitol věnující se manželům Clintonovým například Kessler píše, že má Clintonová dvojí tvář. Na veřejnosti se prý vždy usmívá, ale v soukromí se chová ke svému okolí velmi hrubě a neomaleně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…