Amerika je na zhroucení. Lidé chtějí národ, a ne demokracii, píše Protiproud

21.04.2014 6:19

Americké talk show i komentáře na internetu dávají najevo znepokojení událostmi na Ukrajině. Prestiž Spojených států upadá a většina z toho viní prezidenta Baracka Obamu. Přesto americká střední třída nevolá po tom, aby Obama učinil jasné kroky ke změně vnímání USA jako ustupující mocnosti. Server Protiproud o tom zveřejnil článek od amerického konzervativního publicisty Patricka Buchanana.

Amerika je na zhroucení. Lidé chtějí národ, a ne demokracii, píše Protiproud
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Jednou větou by se lhostejnost mlčící většiny Američanů dala vyložit takto: „Proč by nás to mělo vůbec zajímat?“ Stejnou optikou se nahlíží i na současné boje o to, zda bude nad Simferopolem vlát ukrajinská nebo ruská vlajka.

Současné americké války nezajímají americkou veřejnost. Není v nich národní zájem

Současné americké války nikoho nezajímají prostě proto, že v nich není znát žádný zásadní národní zájem. Ať už se jedná o Sýrii, Krym či Afghánistán a Irák. Administrativa USA k tomu nedokáže přitáhnout pozornost obyvatelstva.

„Kromě toho zmizel hlavní faktor, který motivoval půlstoletí obětí ve Studené válce, včetně devadesáti tisíc mrtvých v Koreji a Vietnamu – víra v to, že vedeme síly světla v zásadním střetu se silami temnoty, které vládnou čínsko-sovětskému impériu,“ vysvětluje Buchanan.

Ideologii musí něco nahradit. Po celém světě se lidé obracejí k národu

Komunistické impérium se zhroutilo a zbývají jen naplaveniny v zátočinách, jakou je třeba Kuba. Marxismus-leninismus jako ideologie, která vedla supervelmoci, je mrtev. Čínu možná vede komunistická strana, ale čínský státní kapitalismus produkuje miliardáře.

Celý text ZDE

Když zemře ideologie, která řídí národ nebo civilizaci, musí ji něco nahradit. Po celém světě se lidé i vlády obracejí k národu. Prezident Vladimír Putin zabral Krym a prohlásil se ochráncem všech Rusů v republikách bývalého Sovětského svazu.

Amerika má nové božstvo – zlaté tele demokracie

Také Amerika hledá náhradu za antikomunismus, aby mohla ospravedlnit své intervence všude po světě. „George W. Bush prohlásil, že posláním Ameriky je 'svrhnout tyranii v celosvětovém měřítku'. Zdá se, že nové božstvo, kterému se Amerika začala klanět, je zlaté tele. Říká mu demokracie,“ uvádí Buchanan.

Po konci Studené války se zdálo, že se na celém světě prosadí liberální demokracie. Ale zdá se, že demokracie v mnoha zemích není cílem, ale spíš nástrojem k prosazení vlastních forem vlády. Volání vlastního národa nebo kmene se ukazuje mnohem důležitějším. Podle západního „evangelia“ jsou si všechna náboženství, rasy i národy rovny, ale nikdo podle toho nejedná.

Nyní hrozí zhroucení amerického impéria, které patří k posledním velkým impériím Západu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…