Amerika je policejní stát. Bojím se tam, říká zpěvačka z USA, která žije u nás. A toto pravila o nás Češích a o uprchlících

10.08.2015 7:11

Americká zpěvačka černé pleti žijící v Praze Tonya Graves se pro ONA Dnes vyjádřila k ožehavému tématu letních dní – migraci. Uvedla, že strach z islámského teroru není oprávněný a že místo stavění zdí bychom měli uprchlíkům pomoci. Češi jsou dle ní xenofobové s předsudky. Jezdí na dovolenou do Dubaje, ale mají problém s muslimy.

Amerika je policejní stát. Bojím se tam, říká zpěvačka z USA, která žije u nás. A toto pravila o nás Češích a o uprchlících
Foto: Archiv
Popisek: Tonya Graves

V rozhovoru pro ONA Dnes zpěvačka pohovořila o poměrech ve své domovské zemi – USA. Uvedla, že pro řadu Američanů nejsou Spojené státy rájem na zemi. „Vezměte si třeba aktuální situaci s rasismem, kolik černochů bylo za poslední rok zastřeleno americkými policisty. Když nejste bílá jako sníh, je to o strach. Vypadá to, že občanská práva vybojovaná v 60. letech přestala platit a situace je horší, než byla kdy předtím. Bála bych se tam teď vychovávat své syny. Smutné, že,“ posteskla si Graves.  

Obrovský mýtem je dle ní i to, že Amerika je považována za synonymum pro svobodu. „Je to policejní stát. Po 11. září se ještě víc zpřísnila kontrola, stát všechny a všechno kontroluje a maskuje to aurou bezpečí a ochrany,“ říká americká zpěvačka.

Podobné zastrašování dle ní prožíváme i v Evropě ohledně uprchlíků. Pracuje se prý s iracionálním strachem, řada lidí má představu, že sem přijdou a my budeme muset nosit burky, že do pár let tady všude převládne islám. S tím ale Graves nesouhlasí. „Tak prosím vás, tohle se opravdu nestane. Ti lidé utíkají pryč od nebezpečí, od extrémního islámu a nepřijdou sem hlásat své náboženství,“ myslí si.

Ona sama z uprchlíků strach nemá. Kdyby se bála, hodilo by se to prý někomu nahoře, aby ji kvůli strachu mohl omezovat na svobodě. „Často se mě ptají, jestli jsou Češi rasisté. To si nemyslím. Jsou to xenofobové s předsudky,“ soudí Graves. Poctivě však přiznává, že i ona má předsudky. Ale sama je imigrantka, a tak prý o běžencích nemůže smýšlet špatně. „Navíc Češi mají problém s muslimy, islámem, ale nevadí jim jet na dovolenou do Dubaje, do Turecka nebo Tuniska. To je úsměvné,“ soudí Graves.

Podle ní nejsme velká země, a tak nemůžeme přijmout desetitisíce běženců. Pomáhat bychom však prý přesto měli. „Je hloupost postavit na hranicích zeď,“ říká Graves s tím, že je třeba najít rozumnou míru pomoci uprchlíkům. „Evropská unie má dost členů a jsou tu další země, větší než my,“ naznačuje zpěvačka směr, jakým by se měla ubírat diskuze o řešení uprchlické krize.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…