Amerika má problém: Hrozí zpustošení vlnou tsunami

07.05.2018 14:24

Kilauea, sopka na Havajských ostrovech označovaná jako nejaktivnější sopka světa, o sobě znovu dává vědět. Od roku 1983 sice nepřetržitě chrlí lávu, nyní ale hrozí, že způsobí mnohem vážnější problémy. Podle dosavadních informací není vyloučeno, že svět zasáhne další obří vlna tsunami.

Amerika má problém: Hrozí zpustošení vlnou tsunami
Foto: pixabay.com
Popisek: seismická aktivita - ilustrační foto

Ostrovem Havaj otřásla v sobotu série zemětřesení, z nichž největší, o síle 6,9 stupňů Richterovy škály, je tím největším, které Havaj zasáhlo za posledních 43 let. V roce 1975 při podobném zemětřesení zahynuli dva lidé a osmadvacet jich bylo zraněno. V devadesátých letech nepřetržitá erupce ze sopky zničila stovky domů. Jen pro srovnání, loni v mexické Pueble zahynulo na 370 lidí, když zemí otřáslo zemětřesení o síle 7,1 stupně Richterovy škály, tedy jen o trochu silnější. Současná erupce vychrlila proud lávy směrem k obydlené oblasti ostrova, odkud muselo být vzápětí evakuováno přes 1 700 lidí. 

Mluvčí Havajské sopečné observatoře Janet Babbová k tomu pro britský deník The Independent řekla: „Magma, proudící dolů brázdami, vyvíjí tlak na jižní stranu sopky. Výsledkem je série zemětřesení.“ Guvernér Havaje David Ige aktivoval havajskou Národní gardu, aby v případě potřeby poskytovala asistenci obyvatelům postiženého ostrova. Je očekáváno, že sopečná aktivita bude pokračovat, a není vyloučeno, že se bude nadále stupňovat. Obě velké havajské univerzity zavřely své kampusy, aby se studenti a zaměstnanci mohli lépe připravit. Jeden z obyvatel ostrova, Ikaika Marzo, řekl tamní televizi Hawaii News Now, že viděl „fontány“ lávy tryskající až do výše 40 metrů.

Televize Hawaii News Now dále s odvoláním na havajské vědce uvádí, že již poslední erupce o síle 6,9 stupně Richterovy škály zavinila malou lokální tsunami, která zapříčinila výkyv mořské hladiny o asi třicet centimetrů. Americký národní systém pro monitorování hrozby tsunami registroval od prvního května celkem jedenáct hrozeb pocházejících od sopky Kilauea, tři z nich přišly včera. Samotná zemětřešení nejspíše tsunami nezpůsobí. Pokud by ale erupce zapřičinily odtržení větší části sopečné stěny, mohla by padající masa vytvořit vlnu tsunami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…