Amerika, to je jiný svět, ne takový hnus jako u nás. Plebs, Češi zasraní. Takto se vítala americká armáda v Bohumíně

29.03.2015 16:10

REPORTÁŽ Když se někteří z obyvatel Bohumína dozvěděli o protiamerických postojích ke konvoji, raději vzali do ruky vlajku Spojených států a šli vojáky vítat.

Amerika, to je jiný svět, ne takový hnus jako u nás. Plebs, Češi zasraní. Takto se vítala americká armáda v Bohumíně
Foto: Daniela Černá
Popisek: Čekání na konvoj

"Plebs! Hnus! Odporné! Češi zasraní,“ vyjádřil se jeden z místních občanů na adresu odpůrců průjezdu amerického konvoje, pro kterého je celoživotním snem právě Amerika: "Jsou tam jiní lidé, daleko upřímnější. Je to jiný svět, ve kterém není takový hnus jako u nás,“ vysvětlil.

"Když jsem slyšel ten hnus, tak jsem tady,“ vysvětlil, proč se přidal k asi tisícovce lidí, která se přišla podívat na průjezd konvoje k čerpací stanici u Bohumína jednašedesátiletý pan Pavel. Dopálilo ho totiž, že se před příjezdem Američanů dozvídal o protiamerických postojích, které se ozývaly. "Ať jdou do řiti! Kurvy!“ rozčílil se. Jeho vztek pak ještě posílil protiamerický transparent, který, jak řekl ParlamentnímListům.cz, viděl cestou. "Někdo takovým lidem řekne: 'Běžte, dostanete 300 korun.' Nebudu nikoho jmenovat, když to nahráváte. Řekne: 'Běžte a napište si na papír murderers a jděte k příjezdu konvoje.' Pak to někdo skutečně napíše a stejně hovno ví, co to je murderer,“ vyjádřil se tento americký příznivec z Bohumína. "Víte, co takoví dělali v roce 1968? Rozdávali Rusákům konzervy. Jsou to primitivové. Plebs! Hnus! Odporné! Češi zasraní! Neříkám, že všichni,“ dodal. 

Právě Amerika je pro pana Pavla celoživotním snem. Na vítání konvoje samozřejmě dorazil s vlajkou Spojených států. "Vítám americký konvoj. Můj otec je vítal v roce 1945 v Plzni,“ zavzpomínal. Sám Ameriku i procestoval. "Poslouchám hudbu z Texasu. Žiju americkým sportem. Projel jsem Ameriku od západu k východu. Je tam krásně. Jsou tam jiní lidé, daleko upřímnější. Je to jiný svět, ve kterém není takový hnus jako u nás,“ vysvětlil. O morální kvalitě české veřejnosti totiž přesvědčený není: "U nás jsou samí patolízalové. Když dostanou kus chleba, tak přisluhují. Hnus. Podnikám od roku 1989. Když jsem se mohl osamostatnit, hned jsem to udělal, protože se mi chtělo zvracet,“ popsal. Celé jméno zveřejnit nechtěl: "Víte, jací blbci jsou u nás? To by mi znepříjemnili život.“

"S průjezdem souhlasím. Když tady nezůstanou, ať klidně jedou“

Podobnou motivaci k cestě "za konvojem“ měl i pan Roman Goj, také z Bohumína. "Reakce, které jsem viděl… To, že někdo odsuzuje Západ a Ameriku, ani se mi tomu nechce věřit. Je to neskutečné. Tady všichni žijeme západním stylem života, chceme se nějak zařadit a přesto jsou tu stále lidé, kteří po 25 letech pořád na něco vzpomínají,“ popsal Roman Goj. Spoustu lidí pak nepřilákala politická vyhraněnost, ale chtěli jen na vlastní oči vidět, jak konvoj vypadá. "Přišla jsem se podívat, jaká mají auta. S průjezdem souhlasím. Když tady nezůstanou, tak ať klidně projedou,“ zhodnotila Lucie Krýglová z Ostravy.

Z čerpací stanice se ke konvoji přidali také motorkáři. Jejich přítomnost byla pro veřejnost skutečnou atrakcí. Měli možnost okukovat nablýskané stroje, které hojně také využili k pořízení fotografií. "Chci podpořit tento konvoj, protože si myslím, že si nemůžeme dovolit být neutrální. Chci, aby bylo zjevné, že patříme do NATO, proto se k tomu chci připojit,“ uvedl pro ČTK za organizátory Martin Stopa. Harley Owners Group Ostrava Chapter se ke konvoji přidal za Bohumínem a před Hranicemi svou jízdu ukončil. Trasu do Hranic lemovaly skupinky lidí. Davy jich ovšem vždy stály na čerpacích stanicích. Americké a české vlajky byly k vidění i na mostech přes D1. K žádným konfliktům na tomto úseku cesty nedocházelo. Většina lidí dávala najevo, ať už provoláváním nebo vlajkami, do kterých se někteří i oblékli, svou přízeň ke spojencům.

Přijely stovky amerických vojáků s transportéry

Do České republiky přijely v neděli tři konvoje americké armády, které překročily hranice v Bohumíně, Náchodě a Harrachově a zamířily do Vyškova, Pardubic a Liberce, kde účastníci takzvané Dragounské jízdy přenocují. Zemí pojedou do středy, pak zamíří do Německa. Jde o 520 amerických vojáků asi ve 120 vozidlech tvořených převážně osmnáctitunovými obrněnými transportéry Stryker a terénními auty Humvee.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…