Amnestie nebude, útěkáři. Nejvyšší soud souhlasil s dovoláním šéfa žalobců

29.08.2013 7:09

Nejvyšší soud změnil rozhodnutí podřízených soudů ve věci novoroční prezidentské amnestie. Odmítl totiž započítat do doby osmi let, po jejímž uplynutí mělo být trestní stíhání zastaveno, čas strávený na útěku v cizině. Zatím byla zrušena amnestie dvěma „uprchlíkům“, následovat nejspíš budou další.

Amnestie nebude, útěkáři. Nejvyšší soud souhlasil s dovoláním šéfa žalobců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Nejkontroverznější bod Klausova pardonu rušil stíhání většiny obžalovaných, u kterých se orgány činné v trestním řízení nedobraly výsledku ani po osmi letech vyšetřování a souzení. Díky tomu bylo osvobozeno několik známých pachatelů z oblasti hospodářské kriminality, neboť právě zde docházelo kvůli komplikovanému dokazování nejčastěji k průtahům.

Mezi amnestovanými se však objevila i řada takových, kteří před vyšetřováním preventivně uprchli do ciziny. Extrémní byl případ podnikatele, který se po několika letech na útěku dobrovolně vydal policii jen několik dní před vyhlášením amnestie. Proto nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v některých případech podal proti osvobození dovolání s tím, že do osmileté lhůty není možné započítat dobu na útěku.

Celkem Zeman podal proti amnestii jedenáct dovolání. Nejvyšší soud nyní rozhodl v prvních dvou případech a v obou dal Zemanovi za pravdu. Není prý možné označit za průtah období, kdy se obžalovaní skrývali před spravedlností a sami tak znemožňovali její naplnění. Jeho výkladu dal Nejvyšší soud za pravdu.

„Nejvyšší státní zástupce argumentuje stejným způsobem v osmi z jedenácti podání, která k Nejvyššímu soudu poslal. Dá se tedy očekávat, že i v ostatních případech bude amnestie zrušena,“ uvedla Helena Markusová, mluvčí Zemanova úřadu. Tato dovolání se týkají například známých kauz H-Systemu, fondu Progres Invest, nebo tzv. Berkova gangu kolem konkursního soudce Jiřího Berky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…