Amnestie po Turecku: Erdogan propustil 38 tisíc zločinců, vězení potřebuje pro pučisty

17.08.2016 18:27

Turecko propustí zhruba 38 000 vězňů, kteří si odpykávají trest za méně závažnou trestnou činnost. Chce tím podle všeho uvolnit místo pro účastníky a stoupence nezdařeného červencového převratu, uvedla dnes agentura AP. To ale dnes popřel turecký velvyslanec v Itálii Aydin Adnan Sezgin, podle něhož propuštění nesouvisí s umístněním asi 35 000 osob zadržených kvůli pokusu o puč. Zprávu převzala ČTK.

Amnestie po Turecku: Erdogan propustil 38 tisíc zločinců, vězení potřebuje pro pučisty
Foto: hns
Popisek: Pokus o puč v Turecku, ilustrační koláž

„Podmínečné propuštění je zakotveno v našich zákonech pro méně závažné trestné činy, pokud si vězni odpykají dvě třetiny trestu,“ citovala Sezgina agentura ANSA. „Jsme demokracie, republika s téměř stoletou historií, ale popisují nás jako sultanát,“ řekl turecký ambasador. Dodal, že Turecko bylo mezi zakládajícími členy Rady Evropy.

O propouštění informoval dnes na internetové sociální síti ministr spravedlnosti Bekir Bozdag, který zdůraznil, že „nejde o amnestii“ a že „se týká zločinů spáchaných před 1. červencem“. Na podmíněnou svobodu se ale nedostanou vrazi ani osoby odsouzené z terorismu.

Obvinění z terorismu či jeho podpory používá turecká justice ale poměrně často například proti kritikům režimu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a proti menšinovým Kurdům.

Po převratu, který si vyžádal na 240 obětí, Turecko provádí rozsáhlé čistky v armádě i v civilních úřadech. V úterý se pustilo i do razií v soukromých firmách. O práci už přišlo více než 81 000 zaměstnanců státní správy včetně soudců, prokurátorů, policistů, úředníků nebo učitelů. Zadrženo bylo přes 35 000 lidí; vůči zhruba 17 000 z nich je nyní vedeno trestní stíhání.

Ankara také usiluje o vydání bývalého imáma Fethullaha Gülena, jenž žije v americkém exilu a kterého obviňuje spolu s jeho četnými stoupenci ze zosnování červencového spiknutí. Pětasedmdesátiletého duchovního chce turecká justice poslat na doživotí do vězení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…