Analytička: Putin fakt jede...

05.09.2016 11:50

Mezinárodněpolitické aktivity ruského prezidenta Vladimira Putina si všímá analytička Veronika Sušová-Salminen. Rozepsala se o tom na svém facebookovém profilu.

Analytička: Putin fakt jede...
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

„Putin fakt jede. Ruský prezident absolvuje v posledních dnech opravdu maraton zahraničněpolitických schůzek,“ píše analytička a pak vypočítává, co vše ruský prezident už stihl: „Napřed se ve Vladivostoku zúčastnil (a přednesl projev) na Východním ekonomickém fóru. Sem jako hosté přijeli japonský premiér a premiérka Jižní Koreje, dvou významných zemí oblasti. Nechyběla ani čínská delegace. A na prosinec byla domluvená návštěva Putina v Japonsku. Následně se Putin přesunul do Čína na summit G20, čili 20 největších ekonomik světa. A tady absolvoval mimo summit celou sérii schůzek,“ píše Salminen.

Publicista Martin Hekrdla na to reagoval slovy: „A to se, prosím, před časem psalo, že je Putin na dně a možná smrtelně nemocen, poněvadž kamsi zmizel.“

Salminen na to reagovala tím, že když je „strašně personalistický režim“, tak nervozita roste hned, jak Putin není vidět. „Politolog Bělkovskyj to popsal pěkně: Putin je na bicyklu a musí pořád šlapat nebo aspoň dělat, že šlape. Dostane rýmku a už se začne spekulovat. Hodil si zády a už z toho bylo bůhví co. Od kamarádů z Moskvy jsem dostávala ‚sluchy‘, že je ‚seriozno bolen‘ někdy v roce 2013...,“ napsala Salminen.

Hekrdla poukázal na to, že na problémy nástupnictví dojíždí – kromě cen ropy – „bolívarská“ Venezuela a opakovaně na to dojíždělo Imperium Romanum. „Na druhou stranu, partaje a ideje bez perzón, které zaujmou a které VŠECHNO tak nějak ztělesní, jsou pro lid nezajímavé. A tak se dobré i špatné společenské transformace bez Vůdců prostě neodehrají, nebo jen pomalu, s oklikami a nedůsledně – se mi někdy zdá,“ dodal Hekrdla.

K dohodě o Sýrii zatím Rusko a USA nedospěly

Server České noviny dnes informoval, že prezidenti Ruska a Spojených států Vladimir Putin a Barack Obama se dnes ráno našeho času sešli na dvoustranné schůzce na okraj summitu G20 v čínském Chang-čou. Tématem jednání byla situace v Sýrii a na Ukrajině, sdělil podle agentury Reuters mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Mluvčí Bílého domu Ned Price řekl, že více podrobností o setkání bude zveřejněno během dnešního dne.

Celý text je ZDE

Spojené státy a Rusko se snaží dosáhnout dohody o ukončení násilností ve vleklé válce v Sýrii. V Chang-čou, kde se v neděli a dnes koná summit velkých světových ekonomik, už o této otázce opakovaně jednali šéfové americké a ruské diplomacie Sergej Lavrov a John Kerry, k dohodě o zastavení bojů v Sýrii však nedospěli.

Celé znění příspěvků Veroniky Sušové-Salminen na jejím facebookovém profilu:

Putin fakt jede. Ruský prezident absolvuje v posledních dnech opravdu maraton zahraničněpolitických schůzek. Napřed se ve Vladivostoku zúčastnil (a přednesl projev) na Východní ekonomickém fóru. Sem jako hosté přijeli japonský premiér a premiérka Jižní Koreje, dvou významných zemí oblasti. Nechyběla ani čínská delegace. A na prosinec byla domluvená návštěva Putina v Japonsku.

Následně se Putin přesunul do Čína na summit G20, čili 20 největších ekonomik světa. A tady absolvoval mimo summitu celou sérii schůzek. Na prvním místě tradičně setkání BRICSu (jeho nynější situace sama by vydala na celou analýzu) a dále byli na řadě čínský prezident, znovu turecký prezident a jednání se Saudy, následně pak s britskou premiérkou, francouzským prezidentem, německou kancléřskou a konečně setkání s americkým prezidentem.

Setkání v normandském formátu o Ukrajině Putin odmítl, protože se v něm podle ruského názoru nedosahuje žádného pokroku (což je zase téma na celou analýzu).

To je, Martine, klasika. Jak je to strašně personalistický režim, tak nervozita roste hned, jak Putin není vidět. Politolog Bělkovskyj to popsal pěkně: Putin je na bicyklu a musí pořád šlapat nebo aspoň dělat, že šlape. Dostane rýmku a už se začne spekulovat. Hodil si zády a už z toho bylo bůhví co. Od kamarádů z Moskvy jsem dostávala "sluchy", že je "seriozno bolen" někdy v roce 2013...

Celé znění příspěvků Martina Hekrdly na sociální síti:

A to se, prosím, před časem psalo, že je Putin na dně a možná smrtelně nemocen, poněvadž kamsi zmizel.

No jo, Veroniko. Na problémy nástupnictví dojíždí - kromě cen ropy - "bolívarská" Venezuela a opakovaně na to dojíždělo Imperium Romanum (ale tenkrát to zvládali dlouho, protože agrární civilizace má pomalejší historický čas). Na druhou stranu, partaje a ideje bez perzón, které zaujmou a které VŠECHNO tak nějak ztělesní, jsou pro lid nezajímavé. A tak se dobré i špatné společenské transformace bez Vůdců prostě neodehrají, nebo jen pomalu, s oklikami a nedůsledně - se mi někdy zdá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…