Analytička Spencerová o ukrajinském „divadle“: Kyjev nemá zájem na zastavení krveprolití

15.05.2014 20:56

První jednání u kulatého stolu o řešení ukrajinské krize, které včera proběhlo v Kyjevě, bylo podle jednoho z kandidátů na ukrajinského prezidenta jen divadlem pro OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě). Podle něho prý kyjevská vláda nemá zájem na zastavení krveprolití. Na serveru Literarky.cz o tom píše novinářka a analytička zahraničních zdrojů Tereza Spencerová.

Analytička Spencerová o ukrajinském „divadle“: Kyjev nemá zájem na zastavení krveprolití
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Spencerová upozorňuje, že o celém jednání se toho moc neví. Není prý například znám seznam účastníků. S výjimkou toho, že přizváni nebyli doněčtí ani luhanští občané a že pozvánku nedostali ani komunisté, kteří jinak zastupují na 2,5 milionu ukrajinských voličů.

Moc se toho neví ani o tom, o čem se u dlouhého „kulatého stolu“ diskutovalo. Jisté je jen to, že „po dvou a půl hodinách jednání skončilo bez jakýchkoli závěrů“, jak napsal americký list The State. To podle novinářky nejspíš znamená, že se u stolu sice sešli vlastně jen „kyjevští“, bez jakékoli opozice, ale ani tak se k ničemu nedostali.

  • Celý text Terezy Spencerové ZDE.

Tereza Spencerová upozornila také na to, že jeden z kandidátů na ukrajinského prezidenta a bývalý nejvyšší prokurátor Renat Kuzmin prohlásil, že „kulaté stoly“ jsou jen divadlo pro OBSE, aniž by například stanovily podmínky, za nichž by východ země mohl složit zbraně.

Kuzmin ovšem prozradil, že se jednání nezúčastnil ani nejžhavější kandidát na prezidenta Petro Porošenko. „Jak kulatý stůl začal, tak bude i pokračovat. Vláda nemá zájem na ukončení krveprolití,“ cituje server Kuzminovo vyjádření k dalšímu „kulatému stolu“, který je naplánován na 17. května do Doněcka.

Turčynov pojede do Doněcku, ale bojí se přitom o sebe

Server poznamenal, že kyjevský prezident Oleksandr Turčynov, který dopředu vylučuje jednání o federalizaci, před cestou do Doněcku dopředu vyjádřil obavy o svou bezpečnost, celý výjezd označuje za projev své „kolosální zodpovědnosti“.

Podle Spencerové jediné, co nyní na Ukrajině opravdu funguje, jsou pokračující boje v Donbasu. Rebelové prý zároveň mění taktiku: Už nebudou čekat, až ozbrojené oddíly věrné Kyjevu znovu zaútočí, ale sami prý začnou s ozbrojenými výpady proti jejich pozicím. „První prapor armády osvobození Donbasu“ se začíná formovat ve Slavjansku. Ovšem vojensky aktivní jsou na východě země i příznivci jednotné Ukrajiny, kde se rovněž zformoval „prapor donbaských dobrovolníků“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…